De NZa doet extra uitvraag Wlz-tariefstelling 2025

De NZa doet deze week een aanvullende uitvraag bij aanbieders die veel prioritaire prestaties (SGLVG, VG7 en ZG) declareren. Om daarmee te bezien of het mogelijk is om PNIL-kosten gerichter toe te rekenen aan die prestaties binnen de alternatieve rekenmethode die de NZa hanteert voor 2025.

bekostiging

Graag willen we het belang benadrukken van medewerking aan deze uitvraag naar de PNIL/PIL-inzet. De reactietermijn is zeer kort (deadline donderdag 13 juni). De NZa vraagt een gericht aantal aanbieders. Mocht u dit verzoek van de NZa hebben gehad: uw input is van wezenlijk belang. 

De NZa heeft namelijk kwalitatief goede en voldoende input over PIL/PNIL-inzet op prioritaire prestaties nodig, wil zij de alternatieve rekenmethode kunnen verbeteren. De tijdlijnen zijn kort, de NZa kan slechts enkele dagen de tijd bieden aangezien zij de beleidsregels begin juli publiceert. Mocht de NZa uw organisatie benaderen om deze aanvullende gegevens te bieden, dan hopen we dat u kans ziet daaraan mee te werken. 

Waarom alternatieve rekenmethode? 
Begin februari jl. liet de NZa aanbieders en branches van gehandicaptenzorg weten dat het Wlz-kostenonderzoek niet door kon gaan zoals oorspronkelijk gepland. Na onderzoek van de NZa en advies van de VGN is de NZa tot het voornemen gekomen om voor de prioritaire prestatie(groepen) SGLVG, VG7 en ZG via een alternatieve rekenmethode tot vaststelling van de beleidsregelwaarden 2025 te komen (plus reguliere index erbij). De niet-prioritaire prestaties worden op reguliere wijze geïndexeerd van 2024 op 2025. De NZa zet het kostenonderzoek voort om integraal te kunnen herijken per 2026. 

Verbetering mogelijk
Vanuit de VGN hebben wij aangegeven enkele nadelen te zien in de alternatieve rekenmethode voor de prioritaire prestaties. Het is een grofmazige rekenwijze waarbij de totale kosten van aanbieders worden “omgeslagen” over alle geleverde prestaties, terwijl de NZa alleen de beleidsregelwaarden van de prioritaire prestaties via deze rekenwijze voor 2025 aanpast. Tegelijkertijd zien we een mogelijkheid om die alternatieve rekenmethode te verbeteren, namelijk door in ieder geval de PNIL-kosten gerichter aan prioritaire prestaties toe te rekenen. In de praktijk wordt PNIL veelal bovengemiddeld ingezet op de complexe zorg omdat daar het (gemiddelde) ziekteverzuim en de arbeidsmarktproblemen het grootste zijn. De NZa onderzoekt nu of die betere toerekening van PNIL aan prioritaire prestaties haalbaar is voor 2025. De uitvraag helpt daarbij. 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Renate Reusch
Telefoonnummer
06-13203921
Renate Reusch

Deze pagina is een onderdeel van