Convenant Medisch Generalistische Zorg ondertekend

Op 2 september 2024 is het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) ondertekend op het ministerie van VWS.

Ondertekening convenant MGZ

Convenant voor toegankelijke Medisch Generalistische Zorg

Met het convenant MGZ borgen ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en ZN de beschikbaarheid en toegankelijkheid van MGZ voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz). Dit nieuwe convenant vervangt het bestaande convenant uit 2020.

Wat is MGZ?

MGZ is ‘het geheel aan geneeskundige zorg die huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten (arts VG) gezamenlijk bieden, zowel overdag als bij spoedzorg in de avond-, nacht- en weekenduren.’ Binnen de gehandicaptenzorg wordt de geneeskundige zorg soms vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en soms vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit is afhankelijk van de indicatie van de cliënt, de leveringsvorm en waar de cliënt woont (zelfstandig of binnen een zorginstelling). 

Inzet VGN: MGZ voor élke Wlz-cliënt

De samenwerking tussen de arts VG en de huisarts is voor de MGZ belangrijk. Deze samenwerking komt alleen niet altijd vanzelf tot stand. Bij dit convenant heeft de VGN zich ingezet om regionaal tot goede afspraken te kunnen komen tussen zorgaanbieders en professionals. Als er binnen een regio problemen ontstaan met de organisatie van MGZ, is er een regionale overlegstructuur die samengeroepen wordt om tot een maatwerkoplossing te komen. 

De VGN heeft zich in het bijzonder ervoor ingezet dat het convenant geldt voor elke Wlz-cliënt, ongeacht waar deze woont en ongeacht of deze een indicatie inclusief of exclusief behandeling heeft.

Het convenant biedt meerwaarde

  • Het nieuwe convenant bevat concrete afspraken tussen convenantspartijen hoe tot een oplossing te komen met betrekking tot de goede toegang tot de MGZ. 
  • Het convenant kent een escalatieroute als dit binnen een regio niet lukt. Het zorgkantoor of de zorgverzekeraar hebben hier de regie. 
  • De ondertekenaars van het convenant zetten zich in om (eigen) handreikingen en leidraden in overeenstemming te brengen met het convenant. 

Vervolg: handreikingen, handvatten en rolverdeling

Met het ondertekenen van het convenant zijn we er nog niet. De convenantspartijen gaan nog aan de slag met een handreiking voor de regio’s, zodat zij handvatten hebben om de MGZ ook echt in de praktijk te borgen. Dit zal een handreiking op procesniveau zijn, niet zozeer op inhoud. Daarnaast gaan de convenantspartijen nog in gesprek met organisaties van cliënten, patiënten en verwanten over welke rol zij voor zich zien in de uitvoering van het convenant.

Convenant Medisch generalistische zorg

Download hier de volledige tekst van het convenant

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Mark van IJzendoorn
Telefoonnummer
06-12547703
Mark van IJzendoorn

Deze pagina is een onderdeel van