Compilatie talkshowserie 'LVB doet mee!'
Van de achtdelige serie talkshows 'LVB doet mee' is nu een compilatie verschenen. In deze compilatie vindt u de beste inzichten van ervaringsdeskundigen, politici en bestuurders, waaronder ook VGN-voorzitter Boris van der Ham, over wat er nodig voor mensen met een beperking om mee kunnen doen in de samenleving. Een schat aan informatie voor iedereen die te maken krijgt met mensen met een licht verstandelijke beperking.
Er zijn ruim een miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in Nederland. Onze maatschappij is te complex en te snel voor hen waardoor het moeilijk is om mee te doen. Ook hebben mensen met een beperking vaak te maken met onbegrip. Vaak worden ze overschat, met soms grote problemen tot gevolg. In de serie van acht talkshows ‘LVB doet mee’ legden professionals uit de zorg, onderwijs, politie, justitie, gemeentes, maar ook ervaringsdeskundigen uit wat ervoor nodig is zodat mensen met een LVB gewoon mee kunnen doen. Zij spraken zich uit over uiteenlopende thema’s, zowel de kansen als de risico’s, en gaven waardevolle tips en deelden hun persoonlijke ervaring en visies.
Emancipatie moet hoger op de agenda
In de uitzending waarin Boris van der Ham (voorzitter VGN) aanwezig was, benadrukte hij hoe belangrijk de emancipatie is van mensen met een LVB, ook voor de mensen om hen heen zoals familie en mensen die hen begeleiden. Dan gaat het om een grote groep van wel zo’n 4 miljoen mensen. Van der Ham: "Mensen willen een normaal leven leiden met een relatie, baan en hobby. Als je dan steeds wordt geconfronteerd met iets wat je niet kan, word je als minderwaardig gezien. Dat is een diep existentieel gevoel waar iemand verdrietig van wordt. We hebben het vaak over diversiteit. Dan gaat het bijvoorbeeld over gender. Maar deze groep hoort hier ook bij. Emancipatie van mensen met een beperking, zeker ook van LVB, moet veel hoger op de agenda komen te staan". Lees meer over deze talkshow.
Zie de compilatie hieronder:
Via deze link kunt u alle acht uitzendingen nog eens terugkijken.
De talkshows zijn mogelijk gemaakt dankzij de ministeries van VWS en JenV, VGN, Studio Noodzaak, de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en Rotterdam, VNG en Divosa.
Kijk voor meer achtergrondinformatie over mensen met LVB en over aanpakken, instrumenten en initiatieven die onze samenleving inclusief en toegankelijk maken op bijvoorbeeld plaatsvooriedereen.nl of lvbdoetmee.nl.