‘Breng kennis over NAH naar buiten’
De gehandicaptensector moet de expertise op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) beter naar buiten brengen en wetenschappelijk onderbouwen. Dat zeggen experts op het gebied van NAH in het oktobernummer van Markant. De aanleiding hiervoor is de hervorming van de langdurige zorg, die gevolgen heeft voor de financiering.
Volgens Marjan Hurkmans van Vilans ligt er voor de gehandicaptensector ‘een dijk van een uitdaging’. Volgens haar denken thuiszorgorganisaties soms: ‘We doen steunkousen, dus NAH kan ook wel. Terwijl je daar dus echt heel specifieke kennis voor nodig hebt.’
Ook hersenletsel-expert Judith Zadoks, die een zorgstandaard ontwikkelde, zegt dat in de eerste lijn vaak wordt gedacht: dat doen we wel even. ‘Maar als een cliënt vervolgens twee afspraken vergeet wordt hij of zij “niet begeleidbaar”genoemd.’
Aanmodderen
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 120.000 mensen getroffen door NAH, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, of door een beroerte. Pas als zij na het ziekenhuis en een revalidatiecentrum thuis zijn, blijkt hoe groot de gevolgen van het hersenletsel zijn voor hun dagelijks leven.
‘Eerst modderen ze dan verder aan, maar dat werkt niet’, zegt Sandra Hoogenstrijd, manager bij Middin. ‘Op een gegeven moment knapt er iets. Ze raken burn-out of krijgen problemen.’ Met vijf andere zorgaanbieders heeft Middin een samenwerkingsverband opgericht: Hersensz. Markant beschrijft het behandelprogramma in een reportage.
Volgens Zadoks kan de zorgstandaard helpen om de expertise die hier en elders in de sector is ontwikkeld beter naar buiten te brengen en wetenschappelijk te onderbouwen.
Andere onderwerpen in dit nummer van Markant
- Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (PvdA) wil het revaliderend karakter terug in de zorg
- Zorgdieren leveren een bijdrage aan de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking
- Wat positieve psychologie kan bijdragen aan de gehandicaptenzorg