Boris van der Ham: ‘Testen en beschermingsmaatregelen ook nodig voor de gehandicaptenzorg’
VGN-voorzitter Boris van der Ham was op 23 maart te gast bij het televisieprogramma ‘Hart van Nederland’. Hij benadrukte dat het belangrijk is om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen in de woonvormen van mensen met een beperking. Daarom moeten er meer testen en ook beschermingsmaatregelen komen om zo mensen met een beperking en hun zorgprofessionals te beschermen.
Boris van der Ham vertelde in de uitzending over de bezoekregel Gehandicaptenzorg die vanaf 23 maart van kracht is. “Het principe is dat ouders vanaf nu hun kinderen niet mogen bezoeken in de instelling, behalve als je, als ouder, een rol hebt in de verzorging. Dan kan een uitzondering worden gemaakt voor 1 bezoeker per cliënt voor 1 uur per dag. Dat is heel weinig en hartverscheurend. Maar het kan niet anders om zorgprofessionals en cliënten te beschermen en te voorkomen dat er uitbraken komen”.
Zware tijden voor ouders
In de uitzending kwamen ook een paar ouders aan het woord.
Lotte is meervoudig gehandicapt en is 's nachts afhankelijk van beademing. Haar moeder vertelde dat alles is gestopt waaronder de school en fysiotherapie. Het is enorm improviseren. Lotte heeft nu veel pijn aan spieren en gewrichten en de ouders doen zoveel mogelijk zelf om Lotte te laten bewegen. Maar de voorgeschreven afstand van 1.5 meter nemen lukt niet omdat Lotte gevoed, getild en verzorgd moet worden.
Ook voor ouders die een kind hebben dat in een instelling woont, zijn het loodzware tijden. De ouders van Simone vertelden dat ze de keuze moesten maken hun kind naar huis te halen of in de instelling laten wonen maar dan zonder bezoekregeling. Ze kozen voor het laatste omdat Simone daar op haar plek is. Thuis zou de spanning te hoog oplopen en zou ze meer probleemgedrag vertonen. Het was een pijnlijke, nare beslissing. De realiteit is dat we haar langere periode niet zien.
Uitbraak voorkomen
Boris vertelde over de noodzaak van het snel testen als er een vermoeden is van het virus én het bieden van beschermende maatregelen aan zorgprofessionals. “Mensen met een beperking leven en wonen meestal in een groep. Ook zijn cliënten soms knuffelig of is er fysiek contact nodig om iemand te verzorgen. Warmte is belangrijk in de gehandicaptenzorg, net als de behoeft aan stabiliteit en regelmaat. Dat laatste komt nu soms ook in het geding. Het is niet altijd goed mogelijk om uit te leggen aan mensen met ernstige beperkingen wat er aan de hand is. Er is een grote variëteit in handicaps van onze cliënten en ook de risico's verschillen veel.
Wat we horen is dat we geen middelen krijgen omdat we geen acute zorg zijn. Maar als er een uitbraak is, dan zijn de rapen gaar en dan heb je een acute situatie. En dat willen we voor zijn, vandaar mijn dringende oproep”.
De uitzending van Hart van Nederland is te bekijken op: https://www.hartvannederland.nl/video/uitzendingen/2020/23-maart-2020-in-het-laat/ (minuut 26.32 - 20.50)