Bewustwording, beveiligen en bewaken sleutelbegrippen tijdens Meet Up ‘Play IT Safe’

Op maandag 25 maart opende het ministerie van VWS voor de zesde keer haar deuren voor de Meet Up van het Informatieberaad Zorg. Vanaf 09.00 uur druppelden de eerste patiënten, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers én ICT-leveranciers binnen. Het thema van de Meet Up is ‘Play IT Safe’, over informatieveiligheid in de zorg.

Twee keer per jaar organiseert het Informatieberaad een Meet Up, om een breed publiek inspiratie op te doen laten doen rondom het informatiestelsel voor de zorg. De Meet Up ‘Play IT Safe’ is georganiseerd om de bewustwording als het gaat om informatieveiligheid in de zorg te vergroten, bij zorgprofessionals én bij patiënten. Zorginstellingen moeten hun data en informatie goed beveiligen en bewaken. En ICT-leveranciers moeten veilige systemen bouwen en implementeren. De begrippen bewustwording, beveiligen en bewaken vormden de centrale begrippen tijdens de Meet Up.

Opening door secretaris-generaal Erik Gerritsen en Kees Donkervoort

Om 10.00 uur opende Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, de Meet Up. Gerritsen geeft aan dat innovatie nodig is om de zorg betaalbaar te houden. Daar heb je digitale technologie voor nodig. En daarvoor is het nodig dat gegevens in de zorg digitaal én veilig worden uitgewisseld.

Daarna is het woord aan Kees Donkervoort, algemeen directeur van KPN health. Voordat Donkervoort bij KPN ging werken, werkte hij voor een ziekenhuis in Leeuwarden. Daar had het maar een haar gescheeld, of het ziekenhuis was gehackt. Openhartig vertelt hij daarna over een hack bij KPN. Zowel Gerritsen als Donkervoort benadrukken het toegenomen belang van informatieveiligheid in de zorg.

Ruim 35 workshops: bewustwording, beveiligen en bewaken

Vanaf 10.45 uur konden de 250 bezoekers kiezen uit drie van de ruim 35 workshops van de Meet Up. Onder andere MedMij, NEN, de Patiëntenfederatie Nederland, Philips, VECOZO, VZVZ en de directie Informatiebeleid/CIO van VWS geven verschillende workshops. Ook hier stonden de sleutelbegrippen bewustwording, beveiligen en bewaken centraal. De bezoekers kozen uit onderwerpen als ‘veilige mail, productsecuritybeleid, informatiebeveiliging en privacy, veilige gegevensuitwisseling over grenzen heen en over hoe inloggen en machtigen er in de toekomst in de zorg uit komt te zien.

Ervaringsdeskundigen delen hun inzichten

Twee ervaringsdeskundigen deelden na de workshops plenair hun inzichten over informatieveiligheid in de zorg met de aanwezigen in de zaal. In de eerste plaats wordt bepleit voor meer bewustwording bij zorgprofessionals. Herhaal bijvoorbeeld niet hardop wat een patiënt tegen je zegt, als je een patiënt aan de lijn hebt. Andere mensen hoeven niet alles mee te krijgen van wat er besproken wordt. Ten tweede moeten patiënten en ervaringsdeskundigen ook zelf bewuster omgaan met medische informatie. Denk bijvoorbeeld goed na over wat je wel en niet deelt via social media. En deel bij voorkeur niet zomaar je geboortedatum en je burgerservicenummer.

Ethisch hacker opent de ogen van veel bezoekers

Tijdens de plenaire afsluiting opende ethisch hacker Remco Verhoef de ogen van veel bezoekers. Hij laat zien dat ook medische apparatuur, zoals een patiëntenmonitor, goed beveiligd moet zijn, omdat ook hier hackers op de loer kunnen liggen. De hacker showde hoe het hacken van medische apparatuur er in de praktijk uitziet. Erik Gerritsen sloot de Meet Up om 15.30 uur af en nodigde iedereen uit voor de volgende Meet Up van het Informatieberaad, op maandag 23 september 2019. Ook dan staat weer een actueel thema op het snijvlak van zorg en ICT centraal.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Sam van den Brink
Telefoonnummer
06-20142755
Sam van den Brink

Deze pagina is een onderdeel van