Beloningen helpen autistische kinderen vooruit

Dankzij de behandelmethode 'Discrete trial teaching' ontwikkelen kinderen met een autistische stoornis en een verstandelijke beperking zich intellectueel en emotioneel beter, en maken zij grotere vorderingen op het gebied van zelfredzaamheid, relaties, spel en taal. Autistische symptomen en probleemgedrag nemen erdoor af. Gedragswetenschapper Nienke Peters-Scheffer promoveert 12 juni op onderzoek naar de methode.

Een autisme spectrumstoornis is één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Kinderen met deze stoornis ervaren belemmeringen in hun communicatie en in het aangaan van contacten met anderen. Daarnaast laten ze beperkt en stereotiep gedrag zien.

Ongeveer de helft van de kinderen met autisme heeft daarnaast een verstandelijke beperking en vaak is er sprake van bijkomende gedragsproblemen. De meeste mensen met een autistische stoornis blijven hun hele leven afhankelijk van professionele zorg.

Beloning
Discrete trial teaching (Dtt) is een methode om de ontwikkeling van deze kinderen te stimuleren. Gewenst gedrag wordt beloond, ongewenst gedrag wordt niet beloond. Vaardigheden worden gestructureerd en stapsgewijs aangeleerd om een kind zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in de dagelijkse leefomgeving. Het kind wordt hierbij gemotiveerd met beloningen die aansluiten bij zijn of haar interesses.

Gemiddeld krijgt het kind gedurende twee jaar één tot twee keer per dag een gestructureerde en individuele sessie. Tijdens een trainingssessie worden vaardigheden op allerlei ontwikkelingsgebieden, waaronder zelfredzaamheid, communicatie, spel en sociale vaardigheden, aangeleerd.

Zelfredzaamheid
Onderzoekster Nienke Peters-Scheffer laat zien dat kinderen met autisme en een verstandelijke beperking een versnelling van hun ontwikkeling kunnen doormaken door deze behandeling. Ze gaan vooruit op het gebied van IQ, ontwikkelingsleeftijd, zelfredzaamheid, relaties, spel, taalbegrip en hun ASS-symptomen en gedragsproblemen worden minder. Door verbeterd functioneren van het kind wegen de kosten van de training op tegen de besparingen op lange termijn, aldus Peters-Scheffer.

Meer informatie over de behandelmethode is te vinden op www.eenstapvooruitmetdtt.nl.

Deze pagina is een onderdeel van