Bartiméus: een bezoek-unit met optimaal geluid voor het gevoel van nabijheid
In de serie 'Hoe gaat het nu bij' laten we organisaties in de gehandicaptenzorg aan het woord over de versoepeling van de bezoekregeling. En over de manier waarop ze het aantal besmettingen onder cliënten en medewerkers proberen te beperken. In deze aflevering: verpleeghuis Henriëtte van Heemstrahuis in Ermelo van zorgorganisatie Bartiméus.
Al bijna twee maanden hebben de bewoners van het Henriëtte van Heemstrahuis in Ermelo geen bezoek meer kunnen ontvangen. Om ervoor te zorgen dat de bewoners hun familie en verwanten weer kunnen ontmoeten in een veilige omgeving, werd een externe bezoekruimte die corona-proof is gerealiseerd. Extra uitdaging daarbij was dat de bewoners slechtziend of blind zijn en je wel het gevoel van nabijheid wilt creëren.
Op zoek naar alternatieven
'Wij voelen zo met iedereen mee die zijn verwanten mist', zegt Jopie Nooren, bestuursvoorzitter van Bartiméus. 'Dat geldt ook voor de bewoners van het Henriëtte van Heemstrahuis. En dan ga je op zoek naar alternatieven. Grote uitdaging daarbij is bezoek op een veilige manier te organiseren. Dat is gelukt. Bewoners zien er echt naar uit om hun familie weer in levende lijve te zien.'
Portakabin
Deze tijdelijke bezoekersruimte bestaat uit een speciaal aangepaste portakabin (een verplaatsbare unit). Midden in de portakabin is een plexiglas wand geplaatst. Bezoek neemt aan de ene kant van de wand plaats, de bewoner aan de andere kant. De eerste bewoonster van het Henriëtte van Heemstrahuis mocht met haar familie deze ruimte voor het eerst in gebruik nemen. Jopie Nooren en Joeke van der Mei, directeur Bartiméus Fonds waren bij de feestelijke opening aanwezig.
Visuele beperking is een extra uitdaging
'Onze portakabin is geen nieuw idee', zegt Jopie. 'Je ziet ze al meer in Nederland op plekken waar bezoek aan bewoners van zorginstellingen voor mensen met een (meervoudige) beperking vanwege de corona maatregelen nauwelijks meer mogelijk is. Maar wij hebben met een extra uitdaging te maken. En dat is dat onze bewoners slechtziend of blind zijn. En hoe krijg je dan toch het gevoel van nabijheid van het bezoek? De manier waarop je omgaat met het geluid is daarbij belangrijk. Wij hebben de portakabin zo aangepast dat het geluid optimaal is. En daarmee creëren we iets dat aansluit op de behoefte van de bewoners die allemaal blind of slechtziend zijn en hun bezoek.'
Hoe gaat het nu bij...
In de serie Hoe gaat het nu bij... leest u ook de verhalen over andere instellingen in de gehandicaptenzorg ten tijde van corona.