Antwoorden kamervragen over inkoopbeleid zorgkantoren
Een goed meerjarig inkoopbeleid kan zeker een bijdrage leveren om te voorkomen dat nieuwbouwprojecten leegstaan vanwege onzekerheid over de inkoop van deze capaciteit door het zorgkantoor, aldus staatssecretaris Van Rijn (VWS). Hij antwoordde vorige week op de kamervragen die Otwin van Dijk (PvdA) in maart stelde over het leegstaan van een nieuwbouwlocatie voor kinderen met een verstandelijke beperking in Hengelo en het inkoopbeleid van een zorgkantoor.
Het gaat om een aantal jongeren met een verstandelijke beperking van wie de verhuizing naar een nieuwbouwlocatie van JP van den Bent Stichting Hengelo in 2013 werd afgeblazen. De afwijzing had te maken met het inkoopbeleid van zorgkantoren. Het zorgkantoor zag geen ruimte om te kunnen garanderen dat het in 2014 of 2015 deze locatie zou contracteren. De partijen zijn intussen tot een oplossing gekomen: de jongeren krijgen nu zorg via een volledig pakket thuis (vpt) en wonen in de nieuwbouw appartementen.
Meerjarige inkoopbeleid
De staatssecretaris antwoordt dat een goed meerjarig inkoopbeleid zeker een bijdrage kan leveren omdat nieuwbouwprojecten dan uitgevoerd kunnen worden terwijl er zekerheid is over de inkoop van deze capaciteit door het zorgkantoor. De Wlz maakt deze meerjarige inkooptrajecten mogelijk. Verder wordt in de Wlz een basis gelegd voor een AMvB waardoor meer invloed kan worden uitgeoefend op (het proces van) de inkoop van langdurige zorg, aldus Van Rijn.
Ook vindt de staatssecretaris het belangrijk dat zorgkantoren zoveel mogelijk rekening houden met de wensen van cliënten bij het invullen van hun zorgplicht.
U vindt de antwoorden van de staatssecretaris in de bijlage.