Amerpoort, Bartiméus en VU gaan samen wetenschappelijk onderzoek doen

Bijna veertig procent van alle mensen met een verstandelijke beperking heeft gedragsproblemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een samenhang is met gehechtheidsproblemen. Maurine Kroon, Orthopedagoog-Generalist bij zorgorganisatie Amerpoort, ontwikkelde hiervoor de methode ‘De Cirkel van Veiligheid’. Op dinsdag 27 mei ondertekenden Amerpoort, Bartiméus en de Vrije Universiteit Amsterdam een overeenkomst om samen onderzoek te doen naar de effectiviteit van deze methode. 

Amerpoort heeft samenwerking gezocht met Bartiméus en de Vrije Universiteit vanwege de expertise van beide organisaties op het gebied van ‘Gehechtheid en sociale relaties’. Al sinds 2009 doen Bartiméus en de Vrije Universiteit samen diverse onderzoeken en projecten op dit terrein. Uitvoering van het project zal plaatsvinden binnen Amerpoort.

Over de methode

De methode ‘Cirkel van Veiligheid’ (CvV-LVB) is ontwikkeld om bij mensen met een lichte verstandelijke beperking de vertrouwensrelatie tussen de cliënt en zijn begeleiders te verbeteren en daarmee de gedragsproblemen te verminderen en de kwaliteit van leven te vergroten. De begeleider speelt bij deze methode een belangrijk rol. Binnen de nieuwe samenwerking wordt gebruik gemaakt van de door Bartiméus ontwikkelde Shakem-app (http://shakem.nl/) en de vragenlijst ‘Veilige Basis Veilige Haven Observatielijst Gehechtheidsgedrag’ van de VU.

Wetenschappelijk onderbouwen

Met het onderzoek willen Amerpoort, Bartiméus en de Vrije Universiteit  wetenschappelijk onderbouwen of CvV-LVB een effectieve interventie is om de kwaliteit van de vertrouwensrelatie tussen cliënt en begeleider te verbeteren. De overeenkomst werd getekend door Rick Schepers (divisie directeur van Amerpoort) en aan Paula Sterkenburg (GZ-Psycholoog van Bartiméus en universitair docent/PhD bij de Vrije Universiteit) overhandigd.

Deskundigheid bevorderen

Het onderzoek wordt gedaan door Maurine Kroon (Orthopedagoog-Generalist) en Shannon Martina (orthopedagoog) van Amerpoort in samenwerking met Paula Sterkenburg. Zij worden ondersteund door laatstejaars studenten van de faculteit Psychologie & Pedagogiek van de Vrije Universiteit. Het doel is dat over achttien maanden de resultaten worden gepubliceerd. Betrokkenen willen daarmee bijdragen aan het ontwikkelen en uitdragen van kennis, één van de speerpunten van Amerpoort.