Afbouw gedragsmedicatie leidt tot omslag

Een proef bij Amerpoort en Sherpa, waar bij zestig cliënten de gedragsmedicatie tegen psychoses, depressie en angst is afgebouwd, leidt tot een omslag: bij steeds meer cliënten met een verstandelijke beperking wordt minder psychofarmaca gebruikt voor de behandeling.  

Het televisieprogramma Een Vandaag besteedde gisteren aandacht aan dit opzienbarende resultaat, aan de hand van resultaten bij twee jonge cliënten. Hun ouders en begeleiders zagen grote veranderingen. De cliënten werden door de nieuwe aanpak alerter, vrolijker, minder snel overprikkeld en veel minder moe en hangerig.

Promotieonderzoek van arts verstandelijk gehandicapten Gerda de Kuijper toonde eerder al aan dat één op de drie verstandelijk gehandicapten middelen gebruikt om psychoses te behandelen. Maar bijna zestig procent van de mensen die zo’n medicijn krijgen, heeft geen last van psychoses. Zij krijgen de medicijnen om probleemgedrag zoals agressiviteit te onderdrukken. Het gaat hier in totaal om zo’n vijftienduizend mensen.

Staatssecretaris Martin van Rijn wil nu dat dit oneigenlijk medicijngebruik helemaal wordt afgebouwd. Tot eind 2017 gaan ruim vijftig instellingen in de gehandicapten- en ouderensector aan de slag met de afbouw van gedragsmedicatie.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Johan van Ruijven
Telefoonnummer
06-21213460
Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van