Academy Het Dorp bundelt ervaringen en inzichten van NAH-trainingshuizen in Nederland

Een trainingshuis kan veel betekenen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daarom heeft Academy Het Dorp de ervaringen en inzichten van betrokkenen van vijf verschillende NAH-trainingshuizen door heel Nederland over het opzetten van een NAH-trainingshuis gebundeld in een rapport.

NAH-trainingshuis

Het rapport biedt waardevolle informatie voor organisaties die overwegen om zelf een NAH-trainingshuis te starten want het oprichten en borgen hiervan is geen gemakkelijke opgave. Hoe geef je zo’n trainingshuis vorm? Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe zit het met de financiering? Het rapport helpt bij deze vragen.

Wat is een NAH-trainingshuis?

Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen, maar wel potentie hebben om meer zelfredzaam kunnen worden, zijn er op diverse plekken in Nederland NAH-trainingshuizen opgezet. Deze huizen zijn gericht op het leren leven met NAH. Ze bieden een veilige omgeving waarin cliënten kunnen werken aan hun herstel en voorbereiding op een toekomst met meer zelfstandigheid.

Verschillende aanpak, hetzelfde doel

Hoewel er meerdere NAH-trainingshuizen zijn in Nederland, is er geen eenduidige definitie van wat een NAH-trainingshuis precies inhoudt. Hoe de NAH-trainingshuizen worden vormgegeven verschilt per locatie, afhankelijk van de specifieke behoeften van de bewoners en de visie van de betrokken zorginstelling. Toch delen alle trainingshuizen hetzelfde doel: de zelfredzaamheid van hun cliënten vergroten, hun maatschappelijke betrokkenheid versterken en hun kwaliteit van leven verbeteren, met als uiteindelijk doel minder zorgafhankelijkheid.

Ervaringen en inzichten uit de praktijk

In het rapport komen de ervaringen van zowel gevestigde als recent opgerichte NAH-trainingshuizen aan bod. Ook is gekeken naar huizen die niet meer bestaan, om te leren van zowel de succesfactoren als de uitdagingen. Wat zijn de belangrijkste factoren voor het slagen van een NAH-trainingshuis? Welke valkuilen moeten worden vermeden? Deze en andere vragen zijn beantwoord in dit project. 

Voor wie is het rapport bedoeld?

Het rapport is waardevol voor zorgorganisaties en beleidsmakers die overwegen een NAH-trainingshuis op te zetten. Het biedt praktische inzichten en aanbevelingen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een succesvol zorgconcept.

Download

Het volledige rapport is te downloaden via de website van Academy Het Dorp

Deze pagina is een onderdeel van