Samenwerking GGZ Oost Brabant en Philadelphia met integraal zorgaanbod

Mensen met een licht verstandelijke beperking en psychische kwetsbaarheid vallen op dit moment vaak tussen wal en schip, omdat het antwoord op de zorgvraag van deze cliënten van twee verschillende zorgsectoren komt. Met hun samenwerking voor deze groep willen GGZ Oost Brabant en Philadelphia een geïntegreerde behandeling en begeleiding met expertise vanuit beide organisaties aanbieden op het landgoed Huize Padua van GGZ Oost Brabant in Boekel. Met het doel dat cliënten er zo gewoon mogelijk kunnen leven met hun beperking.

Teams van GGZ Oost Brabant en Philadelphia bij huize Padua aan Kraanmeer
Teams van GGZ Oost Brabant en Philadelphia bij huize Padua aan Kraanmeer

Integrale zorgaanpak op Kraanmeer begane grond

De groep mensen die licht verstandelijk beperkt (LVB) zijn en psychiatrische aandoeningen hebben, komt door maatschappelijke ontwikkelingen en zorginhoudelijke inzichten steeds beter in beeld. Door de afzonderlijke benadering vanuit de VG (verstandelijk gehandicapten)- en GZZ (Geestelijke Gezondheids Zorg)-sector is de behandeling en begeleiding onvoldoende in verbinding en daarmee suboptimaal wat vaak resulteert in zogenaamde ‘draaideur’-problematiek. De doelgroep kenmerkt zich door meerdere heropnames in de psychiatrie en incidenten binnen de VG. Waarbij deze mensen tussen de GGZ en VG heen en weer gaan zonder dat er voor hen een passende structurele oplossing wordt gevonden.

Bijzonder aanbod zonder schotten

Voor deze groep cliënten is hoog specialistische GGZ-behandeling van belang naast benodigde professionele begeleiding vanuit de VG-zorg. De gezamenlijke behandellocatie op Huize Padua van Philadelphia en GGZ Oost Brabant, biedt de veiligheid en structuur die essentieel is voor succesvolle stabilisering, behandeling en begeleiding, gericht op herstel van de psychiatrische aandoening en herstel van het ‘gewone leven’.

‘Met deze vergaande samenwerking,  met een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de zorg, het resultaat en een gezamenlijke aansturing,  kunnen we de “ontschotting” realiseren van beide sectoren op de werkvloer,’ zegt Jeroen van de Pas, Raad van Bestuur Philadelphia. ‘En daarmee vanuit een complementaire zorgvisie een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en geluk van mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische aandoening’, aldus Fred Pijls van de Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant. ‘Daarbij kan de kennis binnen onze beide organisaties verder worden verspreid en de kwaliteit van zorg voor de doelgroep LVB Psychiatrie verder worden verbeterd’, vullen Tessy Geurink, Directeur Zorg & Wonen regio Zuid bij Philadelphia en Lisa Behrendt, directeur zorg bij GGZ Oost Brabant aan.


Begin 2022: 18 studio’s op Kraanmeer/Huize Padua.

Begin 2022 start de behandellocatie in het karakteristieke pand Kraanmeer op Landgoed Huize Padua in Boekel. Tot deze datum worden de plannen verder uitgewerkt en vervolgens via verbouwing van de huidige begane grond verder uitgevoerd naar een locatie met 18 studio’s en een gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte.

Informatie: wij zijn Philadelphia Zorg

Ruim 7.000 medewerkers ondersteunen door heel Nederland zo’n 8.600 mensen met een verstandelijke beperking en helpen zo iedereen het beste uit zichzelf te halen. Dat doen wij voor de mensen die bij ons wonen, intensieve zorg krijgen of ambulante begeleiding, als voor de mensen die komen logeren of hun dag zinvol willen invullen. Philadelphia helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te leven en zoveel mogelijk zelf te doen.

Eén op de vier Oost-Brabanders krijgt er ooit in zijn leven mee te maken: complexe psychische problemen. Denk aan autisme en angst bij kinderen, eetproblemen, persoonlijkheidsproblemen en trauma’s bij volwassenen tot depressie en angst bij ouderen. Wij bieden hen specialistische ggz.
Ook bieden wij hoogspecialistische ggz aan mensen met een licht verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die daarnaast ook psychiatrische problemen hebben. Ons Hoogspecialistisch centrum voor Eetstoornissen is er voor jongeren en volwassenen met ernstige eetproblemen. Daarnaast is ons Depressie Expertisecentrum Jeugd gespecialiseerd in het behandelen van jongeren (12-23 jaar) met ernstige, (zeer) hardnekkige depressieve klachten.

Samen met de cliënt en zijn naasten zoeken wij naar de beste oplossing, zoveel mogelijk afgestemd op de persoonlijke situatie. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is. Maar altijd toegankelijk en meestal dichtbij: op de poli, in de wijk of online, soms thuis of in de kliniek.

Deze pagina is een onderdeel van