's Heeren Loo Zorggroep opent uniek digitaal museum
Stel je voor: vanachter je computerscherm meegenomen worden in de indrukwekkende geschiedenis van ’s Heeren Loo. Door virtuele kamers wandelen waarin vroeger en nu elkaar ontmoeten. Kennismaken met markante mensen die meer vertellen over hun leven bij en met ’s Heeren Loo. In beeld, geluid en animatie de verschillen ontdekken in een digitale tijdmachine. Dat is nu mogelijk: het digitale museum van ’s Heeren Loo is geopend.
Op 10 oktober opende ’s Heeren Loo als eerste zorgverlener in de gehandicaptensector een heus digitaal museum. Met de officiële opening in restaurant Puur in Amersfoort, waarbij ook de Canon Gehandicaptenzorg Nederland werd afgetrapt, zette de zorggroep de digitale deuren naar het verleden wijd open. Ruim 200 gasten waren getuige van de officiële openingshandeling waarbij gastvrouw Marjoleyn Vreugdenhil met verschillende mensen op het podium sprak over hun geschiedenis en de betrokkenheid bij het museum en canon.
Spookhuis
Folkert van der Weijden heeft al een lange geschiedenis met ’s Heeren Loo, daarom komt zijn verhaal terug in één van de filmpjes van het digitale museum. Op het podium vroeg Marjoleyn hem hoe hij het vond om mee te werken: "Ik vond het heel leuk, vooral de opnames die plaatsvonden voor een groen scherm. Het was zo donker, het leek wel een spookhuis".
Na Folkert kreeg Paul de la Chambre, voorzitter van de Raad van Bestuur van ’s Heeren Loo het woord en vertelde over het belang van het museum: "Het zou zonde zijn als al onze informatie uit het verleden verloren zou gaan, dus hebben we een manier bedacht om die toegankelijk te maken zodat we ook in de toekomst kunnen blijven leren van het verleden".
Vroeger en nu
Connie Kooijman werkte mee aan de Canon Gehandicaptenzorg. Zij is bestuurslid van Prokkel en werkt bij de belangenvereniging LFB. Connie had twee foto’s van vroeger meegenomen en vertelde daarbij hoe het voor haar vroeger was: "Hier op deze foto ben ik zwakzinnig. Of geestelijk gehandicapt. Vroeger was het heel normaal om mensen zoals ik als jong kind uit huis te plaatsen. Of, als je goed was met je handen, dat je aan het werk gezet werd. Dan konden ouders dubbel kinderbijslag ontvangen. Verder kon je in de ogen van veel mensen toch niets."
Teun Post, initiator van de Canon Gehandicaptenzorg beaamt het belang van de geschiedenis vastleggen. "Ik heb het Canon mede geïnitieerd om mensen ‘ruzie’ te laten maken, hiermee bedoel ik dat ik vooral het gesprek aan wil wakkeren over waar gaan we heen met de gehandicaptenzorg."
Nieuwe geschiedenis
Waar we vandaan komen en waar we heen zijn gegaan in ruim 120 jaar, kan nu iedereen zelf gaan bekijken in het digitale museum. Met een feestelijke ontkurking van de champagne lanceerden gastvrouw Marjoleyn en de gasten het museum en de canon officieel. Met dit bijzondere museum schrijft ’s Heeren Loo weer nieuwe geschiedenis!
Zelf kijken?
Zelf een kijkje nemen in de geschiedenis van de gehandicaptenzorg? Surf naar www.museum-sheerenloo.nl.