Redactie Flits voor één dag baas van de Gelderlander

Wat zou jij doen als je een dag de baas mocht zijn van een krant? Dit bleef voor de journalisten van het blad De Flits, een blad van en voor mensen met een verstandelijke beperking, niet bij een vraag maar werd realiteit. En deze samenwerking hebben ze natuurlijk met beide handen aangepakt. Ze zijn voor één dag de hoofdredacteur van De Gelderlander in de Achterhoek. 'Natuurlijk zijn we best een beetje trots.'

De redactie van De Flits, de winnaar van de Special Media Award. Foto: Jan Ruland van den Brink
De redactie van De Flits, de winnaar van de Special Media Award. Foto: Jan Ruland van den Brink

Ellis Kein Gunnewiek, Romay Boogaerds, Danny Verstallen, Eilien Wevers, Linda Susebeek en begeleiders Luka Doppen en Tjerk Nijhuis vormen samen de redactie van de Flits. De Flits is het cliëntenblad van zorgorganisatie Estinea. In het blad staan interviews, pagina's met nieuwtjes en puzzels, maar ook QR-codes. Bij elk verhaal een, zodat mensen die niet zo goed kunnen lezen, het nieuws via een filmpje toch kunnen horen of zien. 

Award voor beste redactie

De titel ‘beste redactie’ verdiende de groep van vijf journalisten en twee begeleiders eind vorig jaar tijdens de Special Media Award, een landelijke verkiezing voor mensen met een verstandelijke beperking. De Gelderlander had oren gekregen naar de redactie, nadat de Flits deze award voor beste redactie hadden gewonnen.  Normaal is de redactie dus hard aan het werk aan het magazine de Flits van Estinea, maar nu mochten zij voor één dag bepalen wat er in de krant zou komen! Heel spannend natuurlijk.

Willen gewoon meedoen

De redactie van De Flits vindt het heel erg leuk dat ze een dagje de baas zijn van de krant. Moeilijke woorden zijn verboden: "Als wij het niet begrijpen, mogen wij blijkbaar niet meedoen". 
Evenals 'jeukwoorden' oftewel kleinerend en stigmatiserend zorgjargon.  Bij een inclusieve samenleving hoort een andere beeldvorming en dus ook een andere taal.  Toegankelijkheid geldt niet alleen voor woorden, maar bijvoorbeeld ook voor speeltuinen die ongeschikt zijn voor mensen met een beperking. Of gebouwen waar je met een rolstoel niet of nauwelijks in kan komen. Samen, meedoen, ontmoeten; het zijn woorden die De Flits belangrijk vindt.

Toegankelijkheid

Dee journalisten van De Flits zijn voor de Gelderlander aan de slag gegaan met het onderwerp toegankelijkheid. Ze bezochten de markt in Doetinchem om mensen te vragen naar moeilijke woorden; twee Aaltense wethouders werden geïnterviewd; er worden tips gegeven voor ‘normale mensen’ hoe ze het beste om kunnen gaan met mensen met een beperking; en hoe zit vernieuwing in de zorg eruit.

Iedereen kan  in de Gelderlander hun boodschap lezen, drie hele pagina's bij de regio Achterhoek. Oh en, dit in extra groot lettertype! “Want die kleine letters van jullie, die kunnen wij niet lezen!” aldus Romay van de redactie.

Kijk vooral ook op www.dg.nl/deflits want de redactie heeft bij elk item ook een video gemaakt! 

Bron: De Gelderlander

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen