Pier de Boer-prijs 2023 voor Parc Spelderholt
De winnaar van de Pier de Boer prijs 2023 is bekend! De tweejaarlijkse prijs is vanavond uitgereikt aan Parc Spelderholt. Met hun Academie Spelderholt geeft de organisatie jongeren met een verstandelijke beperking de kans om een uniek vierjarig ontwikkeltraject te volgen en af te sluiten met een erkend certificaat (MBO niveau 1). Juryvoorzitter Joos Vaessens: ‘Parc Spelderholt sprong er uit door de grote impact van hun werk op de toekomst van mensen met een verstandelijke beperking.’
Pier de Boer was grondlegger sociaal-pedagogische zorg
De Pier de Boer prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door Stichting SPZ en HandicapNL en is vernoemd naar Pier de Boer, de grondlegger van de sociaal-pedagogische zorg. In 1924 richtte Pier de Boer de eerste werkplaats op in Amsterdam voor mensen die (nog) niet bij een bedrijf konden werken. Het was zijn missie om mensen met een verstandelijke beperking verder op weg te helpen.
Academie Spelderholt
De missie van Pier de Boer sluit naadloos aan op de missie van Parc Spelderholt om jongeren met een verstandelijke beperking zo zelfstandig en zelfredzaam mogelijk op te leiden. Hun eigen academie, die gevestigd is in het prachtige hotel-kasteel op het landgoed van Parc Spelderholt, heeft ruimte voor tachtig studenten en is een vervolg op het voortgezet speciaal onderwijs. Met een combinatie van lessen en stage leren de jongeren vaardigheden op het gebied van dienstverlening en horeca. Op hetzelfde terrein zijn ook negen woningen om zo zelfstandig mogelijk te leren wonen. Na vier jaar stromen de jongeren uit naar een passend huis en naar passend werk.
Feestelijke uitreiking
De feestelijke prijsuitreiking van de Pier de Boer prijs vond plaats op vrijdagavond 15 september in Theater de Speeldoos in Baarn. In totaal waren er vier organisatie genomineerd. Twintig organisaties stuurden een inzending is. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en een uniek bronzen beeld. 'Het is nu de achtste keer dat we de Pier de Boer prijs hebben uitgereikt, vertelt Vaessens. 'De projecten waren allemaal van zeer hoge kwaliteit. Dat viel echt op.' De avond was een aaneenschakeling van bijzondere mensen en verhalen. Waar keer op keer werd benadrukt hoe belangrijk en leuk het is om samen te werken met mensen met een verstandelijke beperking.
Publieksprijs en aanmoedigingsprijzen
Behalve door de jury, werd er ook door het aanwezige publiek een winnaar gekozen. Die prijs ging naar Theaterwerkplaats Tiuri met hun project Compagnie21. De publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Aan de Gracht en Stichting Buitengewoon Leren en werken (Prins Heerlijk), ontvingen de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro.
Coaches van de toekomst
Mensen met een verstandelijke handicap moeten zo normaal mogelijk mee kunnen doen in het dagelijks leven. Of het nu gaat om wonen, vrijetijd of (betaald) werk. Zij maken deel uit van onze SamenWereld. Soms hebben zij daar extra hulp bij nodig. Bijvoorbeeld bij het vinden van een geschikte werkplek, in het uitvoeren van het werk of om zich verder te ontwikkelen. De organisaties, die hen daarin begeleiden, zoals Parc Spelderholt, noemen wij de ‘Coaches van de Toekomst’. Zij brengen immers de droom van mensen met een handicap dichterbij.
Over HandicapNL
In Nederland zijn we eraan gewend dat mensen met en zonder een handicap in twee aparte werelden leven. In de wereld van mensen met een handicap lijkt het normaal om geen werkt te hebben. We zijn eraan gewend maar is het normaal. HandicapNL werkt aan één wereld waarin we samen werken, samen wonen en genieten. We komen elke dag een stapje dichter bij elkaar en dichter bij onze droom: de SamenWereld.