Nieuwe aflevering podcast ‘Mooie mensen van Dichterbij’
Wat is kwaliteit van leven? En hoe meet je dat bij cliënten met een ernstig meervoudige verstandelijke beperking. Daarover gaat de tweede aflevering van de podcastreeks ‘Mooie Mensen van Dichterbij’.
Ethische dilemma’s
In de podcast zijn met elkaar in gesprek: Loes Gielen, gedragsdeskundige en Jannemeis van Berkel, consulent ethiek. Beiden zijn werkzaam bij Dichterbij. Zij vertellen aan de hand van praktijkvoorbeelden met welke ethische dilemma’s begeleiders en behandelaren bij Dichterbij te maken krijgen en hoe ze daarmee omgaan. Ook horen we Sylvia Wismans – dienstverleningscoördinator bij Dichterbij – samen met cliënt Karin. Karin heeft een ernstig meervoudige beperking en ook Sylvia en haar team hebben te maken met ethische dilemma’s.
Kwaliteit van leven
Wat doe je als een cliënt erg kan genieten van lekker eten, maar daarnaast ook een groot risico loopt om zich te verslikken? Of als in bad gaan een risico is door epileptische aanvallen, maar tegelijkertijd zorgt voor veel ontspanning bij een cliënt? Bij die dilemma’s zijn de medische aspecten zeker niet altijd leidend. ‘Nee, we kijken naar het hele plaatje. Kwaliteit van leven kun je meten op diverse gebieden. Lichamelijk welzijn is daar zeker een van, maar ook andere aspecten spelen een rol’, vertelt Jannemeis in de podcast.
Over de Podcastserie Mooie Mensen van Dichterbij
Mooie Mensen is een podcast van Dichterbij over zorgprofessionals die bij Dichterbij werken en ieder op hun eigen manier bijdragen aan een betekenisvol leven voor cliënten met een verstandelijke beperking. Luister ook de andere afleveringen over mensen met een verstandelijke beperking en seksualiteit en de inzet van technologie bij zorg op afstand.