Klimmen met een beperking? Het kan bij S&L Zorg-Klimclub!
In een rolstoel en een verstandelijke beperking? Dan kun je natuurlijk niet in een boom gaan klimmen! Of toch wel? Bij de S&L Zorg-Klimclub gebeurt het gewoon.
Klimclub voor extra vermaak tijdens corona
De klimclub is een idee van medewerker Wendy Nederpel en vrijwilliger Olaf Suchorski. Tijdens de coronacrisis wilden zij zorgen voor wat extra vermaak voor de bewoners van S&L Zorg. Ze namen hun klimspullen mee naar het werk en zo ontstond later een echte klimclub, waar óók bewoners in een rolstoel aan deel mogen nemen.
Leuke activiteiten voor de bewoners
Nederpel en Suchorski zijn zelf fanatiek klimmers en doen samen al jarenlang vrijwilligerswerk bij de jeugdbeweging. Toen er tijdens de lockdown verveling ontstond bij de bewoners, wilde Nederpel graag iets extra’s voor ze doen. ‘Ik bedacht allerlei activiteiten, zoals spijkermeppen, buikschuiven op de zelfgemaakte waterglijbaan en scooter rijden met een zelfgebouwde rijsimulator. Toen ik dat tegen Olaf vertelde, had hij daar ook wel oren naar. Hij meldde zich aan als vrijwilliger bij S&L Zorg en hielp mee met het organiseren van de leukste activiteiten voor de bewoners’, aldus Nederpel.
Klimspullen mee naar het werk
Samen bedachten ze dat het leuk zou zijn om ook hun klimspullen mee te nemen naar het werk, zodat ze met de bewoners konden gaan klimmen. ‘We weten heel goed hoe we veilig en verantwoord kunnen klimmen en hebben daarnaast veel klimspullen thuis. Hier wilden we gebruik van maken’, licht Suchorski toe.
Ook bewoners in een rolstoel doen mee
Waar Nederpel en Suchorski eerst klommen met bewoners zonder fysieke beperking, leek het ze leuk om bewoners in een rolstoel dezelfde ervaring te kunnen geven. Samen met de fysiotherapeut zochten ze uit hoe ze hiervoor konden zorgen. Dankzij hun jarenlange klimervaring en de kennis die ze hadden verkregen van specialisten, konden ze deze gave ervaring ook voor bewoners in een rolstoel mogelijk maken.
Veiligheid voorop
Om veiligheid te garanderen is al het klimmateriaal waarmee wordt gewerkt gekeurd door een klim-keurmeester die ook het materiaal keurt voor het Ministerie van Defensie. Daarnaast hebben alle vrijwilligers die helpen bij het klimmen een officieel klimbewijs behaald bij de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.
Klimclub dankzij De leukste ...plek
De bewoners waren razend enthousiast over het klimmen en het bleek ook nog eens goed te zijn voor hun zelfvertrouwen. Deze boost aan zelfvertrouwen gunden Wendy en Olaf natuurlijk veel meer bewoners: ze wilden een echte S&L Zorg-klimclub opstarten. Ze dienden hun idee in bij De leukste ...plek en samen richtten ze de club op. Inmiddels hebben al vele bewoners zich aangemeld om iedere eerste woensdag van de maand te komen klimmen.
Over De leukste…plek
Bij S&L Zorg is in januari 2020 het project De leukste …plek opgestart. Medewerkers kunnen hun leukste ideeën indienen en zelf gaan uitvoeren. De leuke ideeën kunnen gaan over hun werkplek, leerplek, woonplek, … de allerleukste plek. Het zijn ideeën, waar medewerkers normaal geen tijd voor hebben om deze op te pakken. Nu krijgen de medewerkers juist alle mogelijkheden om deze projecten uit te gaan voeren en hun plek nog leuker te kunnen maken.
Lees meer over het project via: slzorg.nl/deleuksteplek.