Jostiband: 'Vanaf vandaag kan de hele wereld met ons meespelen'
De Jostiband, het wereldberoemde orkest voor mensen met een verstandelijke beperking heeft afgelopen dinsdag in Paradiso in Amsterdam een nieuw online platform gelanceerd. Via www.jostiband.nl kun je een instrument leren spelen en/of meedoen met de Kleurenmuziek van de Jostiband. Samen met zangeres Maan gaven een aantal leden van de Jostiband het startschot. Maan, die heeft meegewerkt aan het platform, maakte daarbij ook bekend dat ze vanaf vandaag ambassadeur is van de Jostiband.
Op de nieuwe website kan iedereen, met of zonder verstandelijke beperking, makkelijk muziek maken. Er zijn duidelijke instructiefilmpjes over de zogenoemde ‘kleurenmuziek’ waarbij je met behulp van gekleurde stickers een instrument leert bespelen. Er is een nieuw muziekboek en via livestream kun je aan muzieklessen en repetities meedoen.
Bekende artiesten
Verschillende bekende artiesten hebben meegewerkt aan de website. Ze maakten een ‘Jostibreak’, een meespeelfilmpje. Daar kun je niet alleen meespelen met de Jostiband zelf, maar ook met bijvoorbeeld Guus Meeuwis, Marco den Hollander of Maan.
Maan: “Op het nieuwe platform kun je met mij en de Jostiband "Hallelujah" meespelen. Ik heb nu al een aantal keer met de Jostiband mogen werken. Het is iedere keer weer een feestje.
Muziek maakt je blij. Dat gunnen we iedereen. Daarom ben ik vereerd dat ik ambassadrice van de Jostiband ben! Samen delen we de muziek. Het is een project naar mijn hart.”
Muziekles
Na de onthulling van het platform in Paradiso kregen de aanwezige gasten, onder wie de toegestroomde media, de gelegenheid het nieuwe platform uit te proberen. Onder leiding van dirigent en orkestleider Lyan Verburg speelden ze Drie maal drie is negen, Hallelujah en Bloed Zweet en Tranen.
Peter, Jostibandlid en cliënt van Ipse de Bruggen: “Ik speel nu al 30 jaar in de Jostiband en ik vind het geweldig dat door de nieuwe website iedereen met ons kan meespelen. Zelfs als je geen noten kunt lezen. Het optreden van de media klonk goed. Al moeten ze nog wel even oefenen. Muziek maken betekent voor mij heel veel. Ik kan niet zonder muziek. Als ik thuiskom, dan draai ik iets. Als ik verdrietig ben het ene, als ik blij ben het andere. Het ligt eraan hoe ik me voel. Fijn dat deze website er nu is!
Muziekmaken is gezond
Neuropsycholoog Erik Scherder legt op de website uit dat muziek maken goed is voor je hersenen, je sociale leven en je humeur. Mede vanuit deze wetenschap wil de Jostiband door middel van de website haar kennis en ervaring graag beschikbaar stellen aan iedereen met een verstandelijke beperking en aan het grote publiek. Daarbij biedt het orkest iedereen de unieke mogelijkheid zelf mee te spelen.
Zorgorganisatie Ipse de Bruggen, waar Jostiband onderdeel van is verwacht dat de website voorziet in een grote behoefte. ‘’Nu al is er heel veel belangstelling voor deze online tool. Niet alleen binnen de gehandicaptensector, maar ook voor andere doelgroepen biedt dit mogelijkheden om op een laagdrempelige manier muziek te maken en dat plezier gunnen we heel veel mensen in Nederland”, legt Jan van Hoek, voorzitter raad van bestuur van Ipse de Bruggen uit.
De Jostiband is een uniek orkest met 55 jaar kennis en ervaring in muziek maken met een beperking. Het orkest is onderdeel van Ipse de Bruggen, één van de grootste zorgverleners in Zuid-Holland. Al meer dan honderd jaar zijn wij er voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij ofzij denkt, hoe klein een extra stapje ook is. Ipse de Bruggen. Altijd meer mogelijk.
De website Jostiband voor iedereen is mede mogelijk gemaakt door Dr. C.J. Vaillant Fonds, Stichting SFO, Pasman Stichting, Fonds 1818, St. De Lichtboei, Fonds Schiedam Vlaardingen en FNO.