AWVB ontvangt samen met Dichterbij subsidie voor onderzoek naar versterken informele zorg voor mensen met LVB+

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) heeft samen met partnerorganisatie Dichterbij een subsidie toegekend gekregen voor onderzoek naar het versterken van de samenwerking tussen mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek (LVB+), hun informele netwerkleden en zorgprofessionals.

samenwerken

Hoogleraar Petri Embregts van de AWVB en bestuurder Monique Caubo van Dichterbij zijn zeer verheugd over de toegekende subsidie. 'Het draagt bij aan kennisontwikkeling over de manier waarop deze samenwerking vorm kan krijgen. Niet alleen binnen de gehandicaptenzorg, maar ook in aanpalende zorgdomeinen zoals de GGZ en forensische zorg.'

Samenwerking is essentieel

Voor een betekenisvol leven voor mensen met LVB+ is samenwerking tussen henzelf, hun informele netwerk (familie, vrienden, vrijwilligers) en zorgprofessionals noodzakelijk. Een ondersteunend netwerk draagt immers bij aan iemands fysieke en mentale gezondheid, het gevoel van verbondenheid en inclusie. Ook benadrukken recente beleidsontwikkelingen het belang van samenwerking om de zorg van goede kwaliteit, toegankelijk en betaalbaar te houden.

Niet vanzelfsprekend

'Het belang van samenwerken met het informele netwerk van de groeiende groep mensen met LVB+ wordt breed onderstreept, maar deze samenwerking is nog niet altijd vanzelfsprekend', signaleert hoofdaanvrager Petri Embregts van de AWVB. 'Met het vierjarige promotieonderzoek zullen we allereerst de informele netwerken van mensen met LVB+ inventariseren en de bevorderende en belemmerende factoren met betrekking tot een gelijkwaardige samenwerking in kaart brengen. Vervolgens ontwerpen en evalueren we samen met Dichterbij een methode om de samenwerkingsbereidheid, maar bovenal de wederzijdse vertrouwdheid, tussen mensen met LVB+, hun informele netwerk en zorgprofessionals te optimaliseren.'

Anders werken, anders organiseren

De subsidie is afkomstig uit de ZonMw-call ‘Anders werken, anders organiseren in de langdurige zorg voor kwetsbare personen’ en bedoeld voor onderzoek naar andere manieren van werken en organiseren om de langdurige zorg toekomstbestendig en kwalitatief hoogstaand te houden. Daarmee wil ZonMw de kwaliteit van leven van mensen die langdurig afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning vergroten.
 

Redactie VGN