Inspiratiepagina Festival Lab 2030 'Weg met traditionele dagbesteding'

Op dinsdag 23 januari vond het Festival Lab 2030 plaats over 'Weg met traditionele dagbesteding'. De bijeenkomst was de afsluiting van het Lab 2030 waarin twintig teams aan de slag zijn gegaan met het vernieuwen van dagbesteding. Zij deelden hun bevindingen en het programma bood inspiratie voor anderen om ook aan de slag te gaan met vernieuwing.

Op deze pagina vind je onder andere:  

  • een terugblik op het Festival Lab 2030 'Weg met traditionele dagbesteding'
  • de teams die de aanmoedigingsprijs wonnen
  • meer inspiratie over 'Weg met traditionele dagbesteding' die je helpt om de stap te zetten naar vernieuwende activiteiten en werk voor mensen met een verstandelijke beperking
  • een korte inhoudelijke terugblik op enkele sessies van het festival.

Aftermovie

De deelnemende teams van het Lab 2030 'Weg met dagbesteding'

Alle deelnemende teams van het Lab 2030 over 'weg met dagbesteding' maakten een filmpje waarin zij terugkijken op het Lab. Daarnaast hadden zij de mogelijkheid om mee te dingen naar een aanmoedigingsprijs (zie meer informatie over de winnaars verderop deze pagina). In de filmpjes geven zij daarom aan waar zij een bedrag aan willen besteden. Voor het Festival Lab 2030 zijn alle filmpjes achter elkaar gezet door het Multimediateam van Pluryn.

Aanmoedigingsprijs

Twee Labteams hebben een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro gewonnnen. Met dit bedrag kunnen zij verder om hun idee voor betekenisvol werk uit te werken. De winnaars van de prijs zijn de teams van Amarant en Middin. Bekijk hieronder hun filmpjes over hoe zij het Lab doorlopen hebben, wat zij met de prijs willen doen en de beoordeling van de jury.

Juryrapport Amarant: 

In dit initiatief zit een mooie verbinding met kinderen. Dit is belangrijk voor acceptatie later en draagt op die manier ook bij aan de Visie 2030. ‘Inclusie begint bij kinderen’. 

Het gaat bij dit initiatief om zichtbaarheid en verbindingen maken. Dat hebben ze goed gedaan. Heel concreet met de school bijvoorbeeld. 

Het beeld van Erik voor de klas is indrukwekkend. Het vraagt lef om samen met hem naar een klas vol jonge kinderen te gaan. 

Opvallend is de gedrevenheid van deze professionals. Er staat een team dat dit samen wil en kan. 

Juryrapport Middin: 

Verbinding staat centraal in dit initiatief! 

Het is een mooi inclusief project met aandacht voor mensen met verschillende beperkingen, kinderen, ouderen en de wijk. Het maakt gebruik van een bestaande activiteit. Deze wordt ingezet als antwoord op de vraag van moeders met kinderen. En er wordt nog verder gekeken naar verbindingen in de wijk, bijvoorbeeld eenzame ouderen. Dat er zo breed wordt gekeken spreekt aan. 

De relevantie dat mensen met en zonder beperking elkaar leren kennen begint bij kinderen. Zij zijn de toekomst!

Kortom het gaat om een brede inclusie in de samenleving. Het gaat over samen, dit zie je in het initiatief en in de video. 

Spoken word over dagbesteding

Spoken word artiest Yanaika Zomer ging voor het Festival Lab 2030 aan de haal met het woord dagbesteding.

  • Meedoen is alles wat je mens maakt. Voor de meeste mensen gewoon. En voor mensen met een beperking mag dat niet anders zijn. Op verschillende plekken werken organisaties en mensen samen om meedoen mogelijk te maken voor iedereen, ongeacht beperking. Op het platform Leven = Meedoen lees je hun verhalen en kun je inspiratie op doen over de onderwerpen werk, leer en leef. Én je kunt jouw goede voorbeeld daar ook delen!

    Zo werken we samen aan een betekenisvol leven voor mensen met een beperking.

  • Community building is een belangrijk onderdeel om dagbesteding te vernieuwen. Want, kijk je over de grenzen van jouw organisatie heen en gebruik je de kracht van een gemeenschap. Community building gaat over het versterken, stimuleren en aanmoedigen van buurtverbindingen voor alle bewoners en partijen in de buurt. 

    Philadelphia zet het principe van community building al in. Daarover maakten zij een inspiratieboek. Marijne Liese-Happel is als wijze buur aan het Lab 2030 verbonden en nam de deelnemers mee in de wereld van community building. Op het festival gaf zij een mini-college waarvan de presentatie onderaan deze inspiratiepagina in te zien is.

  • In de culinaire wereld van Kookstudio Gemiva komen zorg en ondernemerschap samen in een smaakvolle harmonie. Hier krijgen getalenteerde individuen begeleiding van ervaren chef-koks, waardoor ze de kunst van het koken ontdekken en ontwikkelen.

    Binnen de muren van de kookstudio worden niet alleen heerlijke gerechten bereid, de studio fungeert ook als een leerwerkbedrijf onder de vleugels van Gemiva. Hier krijgen mensen de kans om zich te ontplooien in de professionele horecakeuken, waar de chef-koks hen meenemen op een reis van het bedenken van recepten tot de uitvoering ervan.

    De producten, variërend van verrukkelijke brownies en sappige burgers tot zelfgemaakte friet en een scala aan heerlijke soepen, vinden hun weg naar diverse horecaondernemingen in de omgeving. Wat deze lekkernijen extra bijzonder maakt, is dat de ingrediënten afkomstig zijn van ons eigen land.

    Gemiva hecht er grote waarde aan om te laten zien dat ondernemers een cruciale rol spelen binnen de zorg. Samenwerking creëert prachtige kansen, en dat geldt voor iedereen die betrokken is.

    Bekijk deze promotiefilm om te een beeld te krijgen over hoe Gemiva dat doet!

  • De VGN academie is een samenwerkingsverband van tachtig gehandicaptenzorgorganisaties. De VGN academie richt zich op professionalisering en talentontwikkeling van zowel zorgprofessionals, mensen met een beperking, ouders en naasten en vrijwilligers. De academie ontwikkelt leercontent, stimuleert kennisuitwisseling en is een bundeling van deskundigheid. Waarmee de academie het brandpunt is van kennisontwikkeling in de gehandicaptenzorg.

    Gehandicaptenzorgorganisaties die nog geen gebruik maken van de VGN academie kunnen deelnemen door zich te melden op de website. Op deze website vind je ook tools die nuttig zijn om met de leercontent aan de slag te gaan.

    Bekijk voor meer informatie de promotiefilm van de VGN academie.

  • De Academie voor Zelfstandigheid heeft in opdracht van VWS en in samenwerking met ervaringsdeskundigen, negentien gehandicaptenzorgorganisaties, de VGN en LFB drie nieuwe brancheopleidingen ontwikkeld. Deze praktijkgerichte opleidingen zijn erkend door landelijke werkgeversorganisaties zoals LTO Nederland, de NVG, VBNE en de RAS. Hierdoor wordt de overstap naar een passende plek midden in de samenleving gemakkelijker voor mensen met een beperking.

    Wil je meer weten over de brancheopleidingen? Kijk dan op de website van de Academie voor Zelfstandigheid. Hier vindt je ook 

     

Mini-college community building

Tijdens het Festival Lab 2030 gaf Marijne Liese-Happel een mini-college over community building. Haar presentatie is hier te downloaden.

Mini-college 'groot denken, klein doen'

‘Groot denken, klein doen’, is een belangrijk motto uit het Lab 2030. Sjoerd Ouwens is aanjager maatschappelijke beweging vanuit de VGN en gaf een mini-college over dit uitgangspunt. Hij ziet dagelijks dat je met deze principes hele mooie dingen kunt realiseren met en voor mensen met een beperking. En dat er met een beetje lef veel meer mogelijk is dan je op voorhand denkt. Ook voor mensen met complexe zorgvragen.

Zijn presentatie met inspiratie kun je hier downloaden.

Workshop over het principe van Lab 2030

Wat hebben een dolfijn en een marshmallow met elkaar te maken? Een vraag waarmee Maikel Eikenboom (Wijze buur van Lab 2030 en werkzaam bij Vilans) de sessie begon. Vier groepen gingen met elkaar de strijd aan om in achttien minuten de hoogste toren te maken. Dit met slechts spaghetti, plakband, touw en een marshmallow. Tijdens deze oefening ervaarden de deelnemers wat één van de belangrijkste principes van het Lab 2030 is. Wanneer de opgave complex is, haal je de beste resultaten door in kleine stapjes uit te proberen en te leren. Zoals kinderen dat eigenlijk het beste doen. Niet opzoek gaan naar een mogelijke beste oplossing. Er gebeurt vaak wat je niet verwacht, door hier oog voor te hebben kan je de kansen pakken die er zijn. Net als in het Lab!

Dus niet als een duikboot van te voren een plan maken, daaraan werken en op het laatst pas weer contact maken met je omgeving maar als een dolfijn in kleine stappen steeds weer iets uitproberen met je omgeving en leren wat werkt. Tot grote hilariteit vielen de meeste grote constructies na het verstrijken van de achttien minuten om. Waarbij de toren van de winnaar onwaarschijnlijk overeind bleef in een bijzonder evenwicht.

Benieuwd naar de achtergrond van deze oefening? Bekijk dan dit filmpje.

Marsmallow challenge lab 2030
Foto: Angela Jutte