Fysieke Omgeving, een vaste waarde in onze zorg

“Ze is weer vrolijk, ze kan eindelijk zelf naar buiten en ze heeft weer contact met de groep”, deze bemoedigende woorden van de gedragskundige geven mijn week een gouden randje. Wat een lef heeft de locatie getoond en wat ben ik betrokken bij een mooi innovatie project.

Annelies Mulder Ipse de Burggen

Veilige plek?

Een aantal jaar gelden heeft een daadkrachtige manager gezien dat de fysieke omgeving van een cliënt niet aansluit bij onze visie op goede zorg. Zij zag een neerwaartse spiraal ontstaan. De kamer van een cliënt met zeer moeilijk verstaanbaar gedrag werd steeds leger, alles steeds robuuster en van koude en stevige materialen. Het idee hierachter was dat het niet kapot zou kunnen. De cliënt daardoor zichzelf of andere niet zou beschadigen. Maar wat als je veel tijd doorbrengt in je kamer, is dit dan je veilige plek? De manager heeft het roer omgegooid en een architect gevraagd om een ontwerp te maken voor een ruimte waarin de cliënt zich weer zou kunnen ontwikkelen, veilig kan voelen, een persoonlijke ruimte. De architect heeft samen met het team met nieuwe ogen gekeken naar de cliënt en op basis daarvan de ruimte volledig veranderd. Na de transformatie heeft de cliënt een enorme ontwikkeling doorgemaakt op alle fronten. Een ontwikkeling die niet meer voor mogelijk werd gehouden.

Anders kijken

Vanuit het programma innovatie mogen wij deze ervaring doorzetten in het project: 'fysieke omgeving, een vaste waarde in onze zorg'. Vanuit deze visie gaat Ipse de Bruggen aan de slag met het transformeren van meerdere fysieke leefruimtes van de meest kwetsbare cliënt waar wij zorg voor dragen. Dit doen we in samenwerking met familie, de teams en architecten en designers. De ontwerpers kijken volledig anders naar de ruimte en de beweging van de cliënt in deze ruimte. Zij tasten opnieuw af hoe de leefomgeving zich vormt naar de zorgvraag. Hoe ben jij jezelf en wat past er dan bij jou?

Positieve veranderingen

Daarnaast doen wij wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de transformaties zodat er evidence based design ontstaat wat we kunnen delen met de sector. We zijn nu bijna een jaar onderweg met het transformatie team. We hebben positieve veranderingen bij de cliënt gezien, we horen van familie dat zij zich gezien en gehoord voelen, we horen teams die zich door het traject meer verbonden voelen met elkaar, en zijn trots op het dialoog wat in de zorg op gang komt: wat is het effect van de fysieke omgeving op ons welzijn?

Maar het blijft ook innovatie en daardoor ook spannend en onzeker, biedt deze transformatie een duurzame verandering? Hebben we de juiste beslissingen genomen? Wat als een effect voor deze cliënt uitblijft? We verzamelen alle leermomenten om steeds zekerder te worden van onze zaak maar ook alle lessen te vangen om “slimmer” te worden.

Nieuwe ogen en kennis

In de Dutch Design Week 2020 werd de verbinding tussen de gezondheidzorg en design wederom duidelijk. Er werd een oproep gedaan door Erik Gerritsen om elkaar nog meer op te zoeken. Voorbij de grenzen van “ja maar”. Ik ben ervan overtuigd dat de zorg nieuwe ogen en nieuwe (materiaal) kennis nodig heeft om los te komen uit onze vaste patronen. Ik ben blij dat wij deze stap bij Ipse de Bruggen durven te zetten. We delen graag met de sector wat wij onderweg tegenkomen.

Informatie

Annelies Mulder is Programma manager innovatie bij Ipse de Bruggen. In het innovatieprogramma van Ipse de Bruggen staat slimme zorg centraal. Daarbij wordt gekeken hoe toepassingen op maat in relatie tot elkaar nieuwe inzichten en zorgconcepten opleveren. Het project: 'fysieke omgeving een vaste waard in onze zorg' wordt begeleid door het programma volwaardig leven, begeleiding à la carte van VWS. De invulling van het project sluit aan bij de Green Deal, gezond makende omgeving.

Deze pagina is een onderdeel van