#eHeld: een energieke kijk op de toekomst van een zorgprofessional
In Suzanne Verheijden’s nieuwste boek '#eHeld, dagboek van een zorgprofessional van de toekomst' neemt zij de lezer mee in het dagelijks leven van Sanneke Brinkhorst, een bijna 30-jarige fictieve zorgprofessional. Verheijden mixt op verrassende wijze humor, verbeeldingskracht, visie op de toekomst, haar eigen ervaringen én haar missie aangaande digitaal vaardige zorgprofessionals toegankelijk en leesbaar in één boek.
Een mixture van formele, informele en digitale zorg
Sanneke deelt op humoristische en soms hilarische wijze een jaar lang haar ervaringen met eHealth in haar werk. Sanneke is zelf een actieve gebruiker van technologie in haar persoonlijke en werkzame leven. Haar wearable geeft inzage in haar bioritme, stressniveau en welke tijd ze het beste kan werken of vrij moet zijn om uit te rusten. Deze persoonlijke data en haar agenda zijn afgestemd op haar werkrooster. Sanneke vervult diverse rollen op verschillende werkplekken. Als begeleider in de jeugd-, ouderen- en gehandicaptenzorg, mede-ontwikkelaar van een beweegapp voor ouderen en in een controlecentrum van een ziekenhuis waar ze achter een beeldscherm zit om gezondheidswaarden op afstand te monitoren. Sanneke’s ondersteuning en zorg aan de verschillende personages in dit boek is een mixture van formele, informele en digitale zorg.
Acceptatie van technologie: niet iedereen gaat even snel
De acceptatie, adoptie en implementatie van zorgtechnologie door verschillende zorgprofessionals is uitdagend. Niet iedereen is bereid tot het gebruik van zorgtechnologie en die verschillen worden mooi belicht door Sanneke als early adopter en collega Hannie die grote vraagtekens heeft bij de inzet van technologie in de zorg. De verschillende botsingen tussen beide personen maken inzichtelijk hoe zorgzame aandacht voor weerstand positief kan uitpakken. Ook scholing en het up-to-date houden van digitale vaardigheden vraagt blijvend aandacht in de zorgpraktijk.
eHealth ontwikkelen met de gebruikers zelf
Sanneke ontwikkelt met veel enthousiasme met haar senior cliënt meneer van Peperstraten een app. Het samen uitproberen in de zorgpraktijk zelf verheldert de meerwaarde van een eHealth toepassing. Niet alle eHealth is succesvol; een uitgeteste, maar nutteloze toepassing verdwijnt. Het persoonlijk contact met alle personages blijft een essentiële rol spelen en wordt mooi en soms ontroerend beschreven. Technologie kan nooit menselijk contact vervangen.
Toekomstmuziek?
Data gedreven zorg, ontschotting tussen verschillende domeinen van zorg, inclusie en participatie, aandacht voor duurzaamheid en toegankelijkheid en eigen kracht centraal. Relevante onderwerpen in het denken over de zorg van vandaag en morgen. Alle avonturen die Sanneke meemaakt met haar cliënten spelen zich in deze context af. Dit boek is waardevol voor zorgprofessionals die graag meer willen weten over de mogelijkheden van eHealth in hun werk. Ook voor sceptici komen herkenbare taferelen voorbij. De leuke verhalen met vaart en humor zetten aan het denken en bieden voer voor gesprekken over zorgtechnologie. Wat mij betreft een aanrader!
Meer informatie
Cathelijn Oudshoorn werkt als science practitioner bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo, Tilburg University en doet onder begeleiding van haar promotoren prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. Heleen Riper promotieonderzoek naar het gebruik van eHealth in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij werkt als orthopedagoog/GZ-psycholoog bij ASVZ.