Symposium luchtweginfecties

Meld je aan voor het symposium over luchtweginfecties op dinsdag 8 oktober. Allerlei nieuwe inzichten worden besproken rondom luchtweginfecties, de veroorzakers ervan, en preventie van (overdracht van) luchtweginfecties. Geschikt voor zorgprofessionals in de nulde, eerste, tweede, en derde lijn.

Datum
Tijd
9:00 - 17:30
Locatie
De Schakel, Nijkerk
Organisator
Stichting Trainingen Infectie Preventie
Viruscellen

Met het komende winterseizoen komen diverse veroorzakers van luchtweginfecties. Laten we deze winter goed voorbereid ingaan door brede kennisdeling rond luchtweginfecties, de veroorzakers van luchtweginfecties, de preventie van luchtweginfecties en de preventie van overdracht van luchtweginfecties. Neem daarom deel aan het symposium van STIP over luchtweginfecties. 

Doel: Na dit symposium heeft u kennis van het diagnosticeren van LWI, pathologie, epidemiologie en preventie van de verwekkers, de richtlijnen en het beleid. 

Doelgroep: Luchtweginfecties kunnen ontstaan bij kinderen, volwassenen en ouderen. Dit symposium informeert een zeer brede groep professionals in de nulde, eerste, tweede en derde lijn over de verwerkers, symptomen, microbiologie, epidemiologie en preventie. Voor onder andere GGD-(jeugd)verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie, artsen VG en huisartsen is het symposium interessant. 

Highlights uit het programma 

  • Covid-19 en Influenza 
    Nieuwe inzichten in de Covid-19 en Influenzapreventie en -behandelingen bij patiënten, cliënten en andere zorgvragers. 
    dr. Jean-Luc Murk, arts-microbioloog in Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg, medisch-directeur Microvida 
  • Optimalisatie van vaccinatiestrategieën voor ouderen
    Vaccinaties hebben als doel het trainen van het afweersysteem en bescherming bieden tegen ziekteverwekkers zonder de nadelige gevolgen van de ziekte zelf. Vaccinatie is met name belangrijk naarmate we ouder worden en ons afweersysteem minder goed functioneert, waardoor we gevoeliger worden voor (ernstig verloop van) infectieziekten. Echter, door het verminderd functioneren van het afweersysteem, zal ook de afweer die een vaccin moet opwekken van mindere kwaliteit zijn. Er zijn nieuwe strategieën nodig om iedereen optimaal te kunnen beschermen. In de presentatie zal ingegaan worden op de mechanismen van veroudering van het afweersysteem, hoe we diegenen kunnen identificeren die het meest kwetsbaar zijn en hoe we er in de toekomst voor kunnen zorgen door vaccinaties meer op de persoon af te stemmen, dat iedereen optimaal beschermd is tegen infectieziekten. 
    Prof. dr. Debby van Baarle, UMCGroningen
  • Uitbraakmanagement in de langdurige zorg
    Elke langdurige zorginstelling heeft één of meer uitbraken per jaar. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn om snel en verantwoord te kunnen handelen. Er zijn bij een uitbraak veel disciplines betrokken, dus voorbereiden betekent goed afstemmen. Richtlijnen voor uitbraakmanagement virale LWI voor de langdurige zorg is door alle belanghebbenden vastgesteld.
    Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde 

Aanmelding

De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen € 237,-. Door STIP opgeleide Contactpersonen Infectiepreventie (CIP's) en Infectiepreventie Ambassadeurs (IPA's) betalen € 176,-. 

Accreditatie

  • VHIG: Vakinhoudelijke scholing 8 punten
  • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: in aanvraag
  • KNMG Accreditatie Bureau Cluster 1, in aanvraag

 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Milou van den Bemd
Telefoonnummer
Milou van den Bemd

Deze pagina is een onderdeel van