Onderwijs & Zorg; Samen werken aan inclusief opgroeien

Een inclusieve samenleving begint bij kinderen. Hoe zorgen we ervoor dat álle kinderen en jongeren de kans krijgen om te leren, hun talenten te ontwikkelen en op te groeien in een omgeving waar iedereen telt? Dat was het thema van de inspiratiesessie ‘Onderwijs en Zorg; samenwerken aan inclusief opgroeien’ tijdens het VGN-congres ‘De kracht van netwerken’ op 24 maart.

foto van inspiratiesessie over onderwijs en zorg

Inclusief onderwijs 

Tijdens deze inspiratiesessie namen twee experts de deelnemers mee in de wereld van inclusief onderwijs. Martijn Sanders, directeur kansengelijkheid en onderwijsondersteuning van het ministerie van OCW, vertelde meer over inclusief onderwijs. De overheid heeft beschreven wat inclusief onderwijs is en hoe een inclusieve leeromgeving er uit ziet. Ook vertelde hij waar allemaal aan gewerkt wordt als het gaat om wetgeving en het verbeteren van de verbinding tussen opvang, onderwijs en zorg. Bijvoorbeeld in het experiment onderwijszorgarrangementen en via de subsidieregeling brugfunctionaris. 

Infographic inclusief onderwijs

Wat kan wel?

Marcel Janssen, directeur onderwijs bij Visio, vertelde vervolgens hoe Visio vanuit het motto ‘Wat kan wel?’ inclusief onderwijs in de praktijk brengt, specifiek voor kinderen met een visuele beperking. Op dit moment volgt 85% van alle leerlingen met een visuele beperking thuis nabij onderwijs. Hij vertelde over de verschillende manieren waarop ze expertise organiseren en docenten ondersteunen om inclusiviteit daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld via coaching, cursussen en een helpdesk voor verschillende vakken. 

Toegankelijkheid van leermiddelen 

Tijdens zijn presentatie pleitte Marcel Janssen er ook voor dat er meer werk van wordt gemaakt dat leermiddelen toegankelijk worden voor slechtziende en blinde kinderen. Dit is een essentiële randvoorwaarde ook om opleidingen toegankelijker te maken. 

Ervaringsdeskundigheid benutten 

Vanuit de deelnemers waren er veel vragen. Een van die vragen was of jongeren ook zelf betrokken worden bij het ontwikkelen van beleid rond inclusief onderwijs. Martijn Sanders gaf aan de inbreng van ervaringsdeskundigen erg belangrijk te vinden en daarom worden vanuit het ministerie van OCW ook regelmatig jongerenbijeenkomsten georganiseerd, waarin jongeren hun inzichten en eigen ervaringen delen. Zoals in januari een tweedaags jongerenevent in het Spant in Bussum. 

Anders organiseren

In een van de twee sessies was er nog kort de ruimte om hand van een stelling in gesprek te gegaan. Dat was de stelling of inclusief en speciaal onderwijs naast elkaar moeten blijven bestaan in de toekomst. De oproep werd gedaan om te kijken naar de kansen van inclusief onderwijs voor alle kinderen en jongeren, met en zonder beperking. Er werd geconstateerd dat het belangrijk is om de komende jaren meer flexibele vormen te ontwikkelen van regulier en speciaal onderwijs en dat het belangrijk is de expertise van het speciaal onderwijs, als bolwerk van expertise, te blijven benutten. 

Oproep tot denken in mogelijkheden

De bijeenkomst werd afgesloten met de oproep om, vanuit het motto ‘Wat kan wel?’, ideeën te blijven delen en met een positieve insteek te kijken naar wat nu al mogelijk is om inclusiever onderwijs te organiseren en de verbinding tussen onderwijs en zorg te versterken.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Maartje van der Rijt
Telefoonnummer
06-13204365
Maartje van der Rijt

Deze pagina is een onderdeel van