Het VGN-bureau: 'Samenwerken vanuit de Visie 2030'
Het VGN-bureau kijkt terug op inspirerende bureaudagen, die we maandelijks op het “plein” van ons clubhuis organiseerden. We deelden successen, vraagstukken, inzichten en ideeën. We hebben samengewerkt vanuit de Visie 2030 en veel onderwerpen verder gebracht.
Organisatie
In 2023 hebben we elkaar zowel op inhoud als op sociaal gebied maandelijks ontmoet tijdens de bureaudagen. De bureaudagen hebben we gekoppeld aan de thema’s uit de Visie2030. Dit gaf ons de gelegenheid om met elkaar de verdieping en inspiratie op te zoeken op belangrijke thema’s.
Tijdens de bureaudagen waren de kernwaarden van het VGN-bureau een terugkerend onderwerp. En ook in de “honken” (zogenoemde intervisiegroepen waarin de VGN-collega’s met elkaar reflecteren en van elkaar leren) zijn we bezig geweest met onze kernwaarden. We hebben vier kernwaarden gekozen (maatschappelijk betrokken, verbindend, toegankelijk en ondernemend) en beschreven, die laten zien waarvoor we staan en verklaren waarom en hoe we bij de VGN onze activiteiten doen. In het komende jaar buigen we ons over de vertaling van de kernwaarden naar de praktijk.
Het werken in ‘honken’ is geëvalueerd en wordt positief ervaren. Er is besloten om de samenstelling van de honken (enkele jaren nadat we van start zijn gegaan) in het voorjaar van 2024 te wijzigen.
Ontwikkelbudget
Het totale ontwikkelbudget (voor o.a. bureaudagen, ondersteuning van de honken, opleidingen, loopbaanbegeleiding en coaching) bedroeg in 2023 1,92% van de loonsom. Uiteindelijk is 1,02% van de loonsom uitgegeven. Er zijn in company verschillende trainingen georganiseerd, zoals lobby, piramidaal schrijven, omgevingsbewust werken en inspirerende bijeenkomsten faciliteren. Het aanbod was zowel gericht op een herhaling als een vervolg en verdieping op het opleidingsaanbod van 2022.
Medewerkers: wie werken er bij de VGN?
Wat feiten op een rij: op 31 december 2023 waren er 51 medewerkers (41,22 fte) in dienst bij de VGN. Het aantal is inclusief fte’s die ingezet worden ten behoeve van aanpalende organisaties waaronder bijvoorbeeld de VGN Academie en Brancheorganisaties Zorg. Er is geen stijging in het aantal medewerkers ten opzichte van 31 december 2022, wel een kleine toename in het aantal fte, t.w. 0,61 fte.
Als we het aantal fte uitsplitsen, zie we de volgende verhouding: 52% van de VGN-medewerkers werkt in een functie van (senior)beleidsadviseur, 17% werkt vanuit een communicatiefunctie deels mee in het primaire proces en is deels ondersteunend hieraan. 21% van de medewerkers verricht ondersteunende werkzaamheden zoals secretariële, HR of financieel-administratieve activiteiten. En 10% van het personeelsbestand is belast met managementtaken.
De gemiddelde medewerker bij de VGN is 49 jaar oud (gemiddeld 0,4 jaar ouder dan in 2022) en werkt ongeveer 8,9 jaar bij de VGN-organisatie. De gemiddelde medewerker werkt 29,1 uur per week.
Wat weten we nog meer?
Er werken meer vrouwen bij de VGN dan mannen (resp. 69%/31%). Ongeveer 88% heeft een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en 71% heeft een parttime dienstverband. Binnen 5 jaar bereikt ongeveer 12% van de medewerkers de AOW- gerechtigde leeftijd.
Instroom
In 2023 zijn 7 medewerkers in dienst gekomen met een totaal aan 5,72 fte. In 2022 bedroeg dit aantal 5 medewerkers. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe medewerkers in 2023 bedroeg 42 jaar. Deze gemiddelde leeftijd ligt 3 jaar lager dan in 2022. Op 31 december 2023 stond er geen vacature open.
Uitstroom
In 2023 zijn 7 medewerkers uit dienst getreden (6 op eigen verzoek en 1 in verband met het aflopen van een tijdelijk dienstverband). Het gaat om 5,06 fte. In 2022 was dit aantal 4 medewerkers. Het verlooppercentage was in 2023 12%. In 2022 was dit percentage 8%.
Ziekteverzuim
Het ziekteverzuimpercentage bedroeg 2,23% in 2023. Dit percentage is lager dan in 2022 (5,06%) en 2021 (5,47%). Het landelijk gemiddelde ziekteverzuim ligt in 2023 rond de 5%. De gemiddelde verzuimduur is 37 dagen en de meldingsfrequentie is 0,03 ziekmelding per medewerker per jaar. Deze cijfers laten zien dat het kortdurend verzuim en de meldingsfrequentie (aantal ziekmeldingen per medewerker per jaar) laag liggen ten opzichte van het langdurige verzuim. Het ziekteverzuimpercentage bij de VGN bestaat voor 60% uit langdurig verzuim (meer dan 42 dagen). In 2022 was dit percentage 80%.
HR-beleid
2023 is het eerste volledige kalenderjaar waarin we uitvoering hebben gegeven aan het gemoderniseerde HR-beleid. Het nieuwe HR-beleid wordt in 2024 geëvalueerd op uitvoerbaarheid en vindbaarheid.
Hoe staat het met het Medewerkersonderzoek?
In de zomer van 2023 is een opvolgend Medewerkersonderzoek uitgevoerd. Het Medewerkersonderzoek laat een heel mooi resultaat zien met als score een 8.6 voor de algemene tevredenheid. De resultaten laten een vooruitgang zien op met name de thema’s waarop we samen hebben geïnvesteerd na het onderzoek van 2021: werkdruk, persoonlijke ontwikkeling en strategiebepaling en communicatie vanuit het MT. Werkdruk blijft een belangrijk aandachtspunt en er is aandacht nodig voor de verschillen tussen de teams. Op individueel, team- en organisatieniveau zijn de resultaten besproken en wordt gewerkt aan verbetering. In 2024 wordt elke twee maanden de voortgang besproken en met elkaar gedeeld tijdens bijvoorbeeld een bureaubijeenkomst.
OR
In 2023 is een aantal advies- en instemmingsaanvragen voorgelegd aan de OR. Dit betreft bijvoorbeeld de WKR-begroting 2023, het opvolgend Medewerkersonderzoek en het Plan van Aanpak, de uitvoering van een RisicoInventarisatie- en Evaluatie, aanpassing van de klokkenluidersregeling op basis van de wet Bescherming voor Klokkenluiders en de indexatiemethodiek voor de reiskosten- en thuiswerkvergoeding.
Hoe gaat het met de agendagroep?
Om vanuit het hart van onze visie meer samenhang te creëren in activiteiten die plaatsvinden en werkgroepen die bezig zijn met de doorontwikkeling van ons bureau, is in 2022 een agendagroep ontstaan waarin collega’s deelnemen vanuit verschillende teams.
De agendagroep is in 2023 een aantal keer bij elkaar gekomen om de ontwikkeling van de organisatie te monitoren aan de hand van vijf onderwerpen, t.w. de kernwaarden, de ‘honken’, de voortgang van de aandachtspunten uit het Medewerkersonderzoek, digitale samenwerking en interne communicatie (waaronder de bureaudagen, Yammer (ons interne socialmedia- kanaal) en de weekstart). De leden van de OR zijn betrokken bij de overleggen van de agendagroep.
Meer lezen
Dit artikel is een onderdeel van het jaarverslag van de VGN over het jaar 2023.