Het Dorp na 50 jaar nog steeds vooruitstrevend
De toekomst van Het Dorp staat in het teken van zorgtechniek. Tijdens de viering van vijftig jaar Het Dorp werden zogenoemde paswoningen geopend. Daarin kunnen bewoners van de Arnhemse woonwijk voor mensen met een beperking uitproberen welke techniek voor hen handig is. De Amerikaanse arts-innovator medische techniek van Singularity University in Californië presenteerde technische toepassingen en robotica, vaak gestuurd door de iPhone, die de zorg in de toekomst voor iedereen even toegankelijk en goed moet maken. Hij maakt daarbij gebruik van crowdsourcing, vliegtuigtechniek en van ideeën uit sciencefictionfilms.
Renovatie
De gebouwen van Het Dorp zijn aan modernisering toe, vertelt bestuurder Rob Hoogma. ‘Dat was al zo toen ik hier kwam werken. De wijk dateert uit de tijd dat de Bijlmer werd gebouwd.’ Maar het idee achter de wijk is altijd vooruitstrevend geweest: Het Dorp was de eerste ‘gewone’ wijk waar mensen met een beperking zelfstandig konden wonen, ongeacht de ernst van hun beperking. Met de opening van de paswoningen is het startschot gegeven voor de grootschalige renovatie van de wijk. Omgekeerde integratie wordt het doel: de bewoners krijgen buren zonder beperking. Niet iedereen is daar gelukkig mee. ‘Hoe je het ook wendt of keert, er komen minder plekken voor de oorspronkelijke bewoners’, zegt een oud-medewerker. De gasten van het feest worden bij de ingang van het dorp opgevangen door bewoonster van het eerste uur Rineke Rings (62). ‘Ik kan me nog herinneren dat ik met lucifersdoosjes langs de deur ging om geld op te halen. Niet wetende dat ik later zelf in Het Dorp zou komen wonen.’ Ze is erbij geweest toen Mies Bouwman de eerste woning kwam openen. Ze woont nog steeds goed, ‘al wordt het allemaal wel wat zuiniger’, zegt ze met een glimlach.
Eigen initiatief
Het zorgsysteem zou eigen initiatief moeten belonen, maar doet het tegendeel, vertelt Matthijs Wits. Hij krijgt een standaardrolstoel, al heeft hij de gemeente met een – letterlijk – nogal schokkend filmpje laten zien dat hij zelfs op een geasfalteerde weg pijnlijk door elkaar geschud wordt. Bel de asfalteerder maar, was het antwoord. Eigen initiatief genoeg in Het Dorp. De bewoners lanceerden een eigen buddynetwerk via Twitter Matchpoint, #50mp. Het netwerk koppelt buddies aan wensen voor zelfredzaamheid. Kort na de presentatie had een bewoonster al een uitgever gevonden voor haar boek en kreeg Matthijs Wits de tip om eens met de TU Delft te gaan praten over stabilisatoren voor zijn rolstoel. Joyce de Kleijn (26) vraagt na afloop hulp bij het dinerbuffet, dat door de organisatie helemaal op stahoogte is ingericht. Daar kan ze in haar rolstoel niet bij. Ze woont niet in Het Dorp, nee, die vergissing wordt vaker gemaakt, ze loopt er stage. Ze doet Maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Hogeschool Nijmegen. Ze koos voor Het Dorp omdat de mensen er in dezelfde situatie zitten als zij zelf. Zou ze er wel willen wonen? ‘Ik ben erg blij met mijn Fokus-woning’, zegt ze. ‘De zorg is daar heel flexibel en je woont gewoon tussen andere mensen. Dat zou hier misschien in de toekomst ook kunnen.’