Betere resultaten bij onderzoek als mensen met beperking zelf meedoen
Als mensen met een verstandelijke beperking zelf meedoen aan onderzoek en beleid, krijg je betere resultaten. Dat staat in het juninummer van Markant.
Onderzoeker Irene Tuffrey-Wijne en Amanda Cresswell, actrice met een verstandelijke beperking en ervaringsdeskundige, deden samen een presentatie op de studiedag Niet zonder ons, over participatie van mensen met een verstandelijke beperking aan wetenschappelijk onderzoek.
Tuffrey-Wijne, die werkt aan universiteiten in London, krijgt in Engeland geen subsidie meer voor onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking als zij er zelf niet aan meedoen. Tuffrey is er ook van overtuigd dat haar onderzoek beter wordt door participatie van mensen met een beperking. ‘Ik doe een beroep op de ervaringskennis van mensen als Amanda’, zegt ze.
Tijdens het congres deden Tuffrey en Cresswell ook samen een proefje naar de betrouwbaarheid van onderzoek waaraan mensen met een verstandelijke beperking deelnemen. En wat bleek? Als mensen met een verstandelijke beperking zelf meedoen aan onderzoek, krijg je betere resultaten.
Juninummer Markant
In het juninummer van Markant leest u verder:
Interview > Jo Caris
Professor Bestuurskunde Jo Caris hield de bestuurders in de gehandicaptenzorg een spiegel voor op het VGN-congres. ‘Trek de regie naar je toe’, adviseerde hij ze. Jullie zijn toch ondernemers?’
Achtergrond > Participatie in onderzoek en beleid
Als mensen met een verstandelijke beperking zelf meedoen aan onderzoek en beleid, krijg je betere resultaten. Dat bleek tijdens een studiedag van het Gouverneur Kremers Centrum. ‘Ik doe een beroep op de ervaringskennis van mensen als Amanda.’
Reportage > Oudere cliënten
Hoe zorg je voor ouderen met een verstandelijke beperking en dementie? Bij Vanboeijen in Assen zijn de activiteiten vooral gericht op beleving. ‘Ze kunnen niet helpen bij het bakken van een cake, maar ze zien en ruiken het wel.’
Achtergrond > Kennisbeleid
Om toekomstbestendig te zijn moet ook de gehandicaptensector de eigen kennis blijven ontwikkelen. Zeker als zich zulke grote veranderingen voordoen als nu. Hoe houden de we kenniscirkel draaiend?
Artikel > Kennis en Onderzoek
Multisysteem Therapie (MST) is een wetenschappelijk bewezen systeemgerichte behandeling voor jongeren met antisociaal gedrag. Stichting Prisma ontwikkelt, in samenwerking met de Viersprong en de Koraalgroep, MST voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking.