Aanmelden VGN-congres 'De kracht van netwerken’
De zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking is in beweging. Hoe bouwen we aan sterke verbindingen, zowel binnen als buiten de zorg? Ontdek het tijdens het VGN-congres De kracht van netwerken op maandag 24 maart in theater Gooiland, Hilversum.
-
Technologie en AI transformeren onze wereld, maar het echte verschil wordt gemaakt door mensen. Hoe speel jij, als bestuurder, een rol in deze transitie? Tijdens een inspirerende sessie neemt visionair spreker Peter Ros je mee in de impact en kansen van technologische innovaties voor de gehandicaptenzorg.
Wat kun je verwachten?
✔ Inzicht in de digitale transitie: Leer over het samenspel van (technologische) innovaties en menselijk gedrag.
✔ Focus op leiderschap: Verken jouw cruciale rol als bestuurder bij het vormgeven van verandering.
✔ Actuele uitdagingen: Zoom in op de burning issues van de sector en leer hoe we samen richting geven aan de toekomst.
Mis deze unieke kans niet om jouw blik op de toekomst te verruimen. Sluit aan en laat je inspireren!
-
De arbeidsmarkt verandert razendsnel. De gehandicaptenzorg biedt een unieke kans om koploper te zijn in deze transitie. Het is tijd om traditionele ideeën over diploma’s, minimale ervaringseisen en leeftijd los te laten. Deze denkbeelden houden ons tegen in een wereld waarin maatwerk en diversiteit essentieel zijn. Nu is het moment om te kijken naar wat wél kan. Voor bestuurders ligt hier een belangrijke uitdaging én verantwoordelijkheid: hoe zorgen we dat de gehandicaptenzorg klaar is voor de toekomst?
In een panelgesprek delen Jouke Post (hoofddocent/onderzoeker van het lectoraat Employability Transistion aan de Hogeschool Saxion en loopbaanspecialist bij James Loopbaan) en Cristel van de Ven (raadslid Sociaal Economische Raad (SER), voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en directeur-eigenaar Factor Vijf Organisatieontwikkeling) hun visie op de overstap van oud naar nieuw denken. Als tegenpolen bieden zij een dynamisch perspectief, samen met een zorgbestuurder, en laten zien dat er meerdere routes zijn om van traditionele opvattingen af te stappen en een nieuwe richting in te slaan.
Doe mee met dit boeiende gesprek en bouw, samen met andere bestuurders, aan een inclusieve, flexibele en eigentijdse arbeidsmarkt! -
Er is een opvallende tegenstelling: er zijn genoeg geschikte werkplekken voor mensen met een dagbestedingsindicatie, maar een tekort aan deelnemers. Terwijl de gehandicaptensector vaak vasthoudt aan de huidige situatie, ligt er een wereld van mogelijkheden open. Tijdens deze sessie pakken we de handschoen op: hoe benutten we het volle potentieel van mensen met een beperking die kunnen werken en zetten we concrete stappen richting verandering?
Met bijdragen van Prof. Dr. Harry Hummels (hoogleraar ethiek), ervaringsdeskundigen, Annette Pasveer (directeur VolkersWessels Inclusief) en bestuurders Arend Vreugdenhil (Pameijer) en Frank van der Linden (Cello), worden de meest prangende dilemma’s besproken:
- Wat als bedrijven als VolkerWessels of Ikea morgen bij zorgorganisaties aankloppen? Welke bestuurlijke dilemma’s brengt dit met zich mee? Hoe ontzorgen we bedrijven die medewerkers met een ondersteuningsbehoefte aannemen?
- Hoe richten we zorgorganisaties anders in om deze nieuwe structuren mogelijk te maken?
- Hoe combineren we inclusiviteit met betaalbaarheid?
- Waar ligt de balans tussen werken en wensen? Moet werk altijd leuk zijn?
De dag na het congres is het tijd voor actie. Wat ga jij morgen anders doen om het verschil te maken? Meld je aan!
-
Hoe maken we de stap van zorg voor mensen met een beperking naar een leven waarin familie, vrienden, buren en collega’s een centrale rol spelen? Wat betekent dit voor professionals die mensen met een beperking ondersteunen, en wat vraagt het van de families?
In deze energieke en prikkelende sessie nemen de theatermakers van Gehring en Ketelaar en The Turn Club (bekend van de voorstelling De Verwanten) je mee in het unieke verhaal van het werken in de gehandicaptenzorg. Je krijgt de primeur om als eerste indringende scènes uit hun nieuwe theatervoorstelling, ontwikkeld in opdracht van de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), te ervaren. De scènes dienen als basis voor een verdiepend gesprek met de deelnemers over de toekomst van zorg en het leven van mensen met een beperking.Het theatergezelschap is geen onbekende in de gehandicaptenzorg; ze werkten eerder samen met de LFB aan de voorstelling De Verwanten. In het tweede kwartaal van 2025 komt de nieuwe theaterproductie samen met een dialoogtool beschikbaar en zal door het land te boeken zijn voor voorstellingen en dialoogsessies.
Laat je raken, inspireren en uitdagen in deze interactieve sessie, waarin we samen ontdekken wat deze veranderingen van ons allemaal vragen.
-
Inclusief bouwen gaat verder dan stenen en gebouwen. Het gaat om mensen, verbinding en écht samenleven. In een samenleving waarin mensen met een beperking steeds vaker deel uitmaken van onze gemeenschappen, is het belangrijk om wijken te creëren waar iedereen zich thuis voelt. Stel je een buurt voor waar buren samen boodschappen doen, koffiedrinken, een praatje maken en waar mensen met een beperking onderdeel zijn van de samenleving.
Met vernieuwende woonzorgconcepten zorgen we ervoor dat niemand aan de zijlijn hoeft te staan. Dit is hard nodig. Denk aan:- De groeiende groep ouderen met een verstandelijke beperking, die vaak niet de juiste huisvesting hebben.
- Jongvolwassenen met een beperking, die de stap naar zelfstandig wonen willen maken.
Door verbinding te creëren tussen buurtbewoners, mantelzorgers en zorgprofessionals, bouwen we niet alleen aan een betere woonomgeving, maar bestrijden we ook eenzaamheid en zorgen we voor een prettige leefomgeving voor iedereen.
Samenwerken is de sleutel
Tijdens deze sessie gaan we met deskundigen in gesprek over hoe we samen inclusieve woonvormen en vernieuwende zorgoplossingen kunnen realiseren. Laat je inspireren door hun kennis, praktijkvoorbeelden en vernieuwende ideeën.
Doe mee en ontdek hoe we samen Nederland inclusiever kunnen maken. Samen wonen, samen leven! -
Een inclusieve samenleving begint bij onze kinderen. Hoe zorgen we ervoor dat álle kinderen en jongeren de kans krijgen om te leren, zich te ontwikkelen en op te groeien in een omgeving waar iedereen telt?
Tijdens deze inspiratiesessie nemen twee experts je mee in de wereld van inclusief onderwijs:- Martijn Sanders (directeur kansengelijkheid en onderwijsondersteuning, ministerie van OCW) vertelt meer over het beleidskader ‘Met elkaar voor alle kinderen en jongeren werken aan een inclusieve leeromgeving’.
- Marcel Janssen (directeur onderwijs bij Visio) laat zien hoe zij met het motto ‘Wat kan wel?’ inclusief onderwijs in de praktijk brengen, specifiek voor kinderen met een visuele beperking.
Van visie naar actie
Visio laat al zien hoe inclusief onderwijs eruitziet voor kinderen met een visuele beperking: flexibel, passend en geïntegreerd in de samenleving. Op dit moment volgt 85% van alle leerlingen met een visuele beperking thuis nabij onderwijs. Hoe organiseren ze samenwerking tussen onderwijs en zorg? Welke expertise zetten ze in? En hoe ondersteunen ze docenten en zorgprofessionals om inclusiviteit daadwerkelijk in de praktijk te brengen? Tijdens deze sessie hoor je hoe kleine stappen vanuit een positieve insteek grote veranderingen mogelijk maken. Wat kan wel?Sluit je aan en ontdek hoe we samen een inclusiever onderwijssysteem kunnen opbouwen voor de toekomst!
-
De zorg in Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat zorg toekomstbestendig is en sluiten we beter aan bij lokale netwerken? In de (gehandicapten)zorg zoeken organisaties steeds vaker samenwerking met buurtinitiatieven en andere lokale partijen om mensen met een beperking beter te ondersteunen. We praten hier veel over met elkaar, maar hoe brengen we deze samenwerking van visie naar actie? En wat kunnen we leren van initiatieven die al succesvol zijn?
Inspiratie van experts die het verschil maken
In deze interactieve sessie ontdek je de kracht van lokale netwerken en krijg je concrete inzichten van experts die het verschil maken! Jan Smelik, coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar en host van de podcast Van zorgen naar gewoon leven, en Stijn van der Kraaij, oprichter van Butterfly Effect, delen hun waardevolle ervaringen over het bouwen van zorgzame gemeenschappen en de kracht van samenwerking.De rol van de bestuurder: Inspireren en ruimte geven
Daarnaast duiken we in de rol van de bestuurder. Als bestuurder speel je een sleutelrol in het realiseren van zorgzame gemeenschappen. Hoe inspireer je je team, stel je de juiste randvoorwaarden en geef je professionals ruimte om lokaal het verschil te maken, ook wanneer je te maken hebt met financiële uitdagingen? Het gesprek wordt geleid door Julianne Meijers, bestuurder bij Bartiméus.
In deze interactieve sessie gaan we met elkaar in gesprek. Samen onderzoeken we wat werkt, welke uitdagingen er zijn en hoe we elkaar kunnen versterken. Meld je aan voor deze sessie en laat je inspireren. -
Let op: voor deze inspiratiesessie kun je je helaas niet meer aanmelden
In de complexe zorg voor mensen met een beperking komen we dilemma’s tegen waar bestuurders, professionals, verwanten, beleidsmakers en financiers tegenaan lopen. Dit leidt tot lastige afwegingen, buikpijn of soms zelfs tot morele stress. Wanneer er sprake is van een patroon van beginselen waarin steeds dezelfde verplichtingen tegenover elkaar staan, spreken we over kerndilemma’s. Kerndilemma’s verdwijnen niet, maar volgen uit de opdracht en de missie die moet worden volbracht. Voorbeelden hiervan zijn: een tekort aan personeel en toch willen voldoen aan een (hoge) kwaliteit van zorg en ondersteuning, of tegenstrijdige wensen van cliënten en ouders.
De vraag is; hoe kom je bij dilemma’s tot een moreel juist besluit? In deze sessie nemen we je mee in de methodiek die onder andere wordt gebruikt in de Morele Beraadkamer Meerzorg. We doen dit aan de hand van voorbeelden om zo met elkaar te ontdekken welke stappen je kunt nemen om te komen tot een moreel juist besluit bij een kerndilemma.
Deze inspiratiesessie wordt begeleid door Governance & Integrity (G&I), een organisatie met meer dan twintig jaar ervaring in het bevorderen van integriteit in de zorg. G&I ondersteunt zorgorganisaties bij het installeren van een moreel leerproces en morele beraadkamer.Let op: voor deze inspiratiesessie kun je je helaas niet meer aanmelden