Actiz/VGN/DNGGZ Webinar

Webinar taxatie zorgvastgoed

14:30 15:30
webinar

Het taxeren van zorgvastgoed is een vak apart. Volgens de nieuwe richtlijn van de European Banking Authority (EBA) moet zorgvastgoed met een financiering vanaf 3 miljoen euro verplicht elke 3 jaar getaxeerd worden (tenzij er sprake is van bijzonder beheer). De WOZ waarde is niet meer voldoende basis voor (her)financiering. Deze verplichting geldt sinds 1 juli 2021. De opdracht voor een taxatie wordt in overleg met de bank verstrekt. In een door Actiz, VGN en DNGGZ georganiseerd webinar op 22 mei wordt dit nader toegelicht.

Nieuwbouw

Nieuwe werkwijze taxatie zorgvastgoed

Vanuit een samenwerking van zorgorganisaties, het Waarborgfonds voor de Zorg (Wfz), ministerie van VWS, adviesbureau AAG en Woonzorg Nederland wordt al geruime tijd gewerkt aan een nieuwe werkwijze. Hierbij zijn drie speerpunten benoemd:

  1. Voorspelbare resultaten uit de taxaties die recht doen aan de specifieke objecten die je tegenkomt in de zorg
  2. Beperken (administratieve) lasten van taxaties
  3. Beperken kosten van taxateurs

Met de nu voorgestelde werkwijze wordt op een vaktechnisch verantwoorde en pragmatische manier invulling gegeven aan de richtlijn. Er is gekozen voor de vorm van een opdrachtbrief, waarin wordt afgeweken van de tekst die gebruikelijk is. Inmiddels is deze als pilot met succes toegepast bij een aantal zorgorganisaties. De betrokken banken en taxateurs kunnen zich erin vinden. Daarmee kan de aangepaste opdrachtbrief breder toegepast worden en ter beschikking worden gesteld.

Belangrijke elementen uit de opdrachtbrief zijn:

  1. De taxatie gaat uit van voortgezet (huidig) gebruik in de zorg (tenzij dit duidelijk niet meer aan de orde is)
  2. In plaats van interne inspecties van de panden kan worden volstaan met administratieve gegevens zoals een meerjarenonderhoudsplan

Aanmelden webinar

Op 22 mei wordt van 14.30-15.30 uur een webinar gehouden om een toelichting te geven op dit proces en de resultaten: een opdrachtbrief en de toelichting hierop.

Sprekers zijn:

  • Theo Klarenbeek – vastgoedmanager zorgorganisatie Thebe
  • Léon van de Heg – manager bedrijfsvoering en vastgoed ’s Heeren Loo
  • Bert van Scherpenzeel – adviseur en taxateur bij AAG

Na het webinar worden deze documenten gedeeld. 

Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

Martijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Martijn Koot

Deze pagina is een onderdeel van: