Film ‘Brand’ over de impact van brand bij bewoners, medewerkers en hulpverleners
Brandveiligheid is een belangrijk thema in de zorgsector. De impact van een brand is vaak erg groot. Behandelvoorziening De Schar, onderdeel van de Prinsenstichting waar jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en gedragsproblemen wonen, heeft een ernstige brand meegemaakt. Prinsenstichting heeft deze gebeurtenis verfilmd. In de film ‘Brand’ vertellen medewerkers, bewoners en betrokken hulpverleners hun verhaal. Ook komen ervaringen en gedachten over het stimuleren van een veilig klimaat voor bewoners en medewerkers aan de orde.
De impact
De brand deed denken aan een oorlogsgebied met brandweer, ambulances, traumahelikopters en jongeren die nog vast zaten in het gebouw. Er vielen geen doden, maar de ravage en paniek was enorm. De uitgangspunten in de behandeling en sfeer in De Schar zoals wederzijds respect, veiligheid en vertrouwen werden door de brand flink op de proef gesteld. Prinsenstichting wil met deze film de ervaringen en geleerde lessen delen met andere zorginstellingen.
Thema’s
Hoe maak je een organisatie fit genoeg om in geval van een calamiteit het goede te doen? Hoe herstel je het vertrouwen en het gevoel van veiligheid bij medewerkers? Deze thema’s komen aan bod in de film. Aangevuld met thema’s als calamiteitenbeheersing/ BHV, Gentle Teaching en ondernemend netwerken.
De film ‘Brand’ is vanaf nu beschikbaar. Bekijk de trailer of registreer je om de gehele film te bekijken.
Meer informatie
Voor meer informatie over de film kunt u contact opnemen met Prinsenstichting via communicatie@prinsenstichting.nl.
De zorg brandveilig
De Zorg Brandveilig is een samenwerkingsverband van de zorgbranches, waaronder de VGN en Brandweer Nederland. In het programma 'De zorg brandveilig' staat de omslag centraal van een regelgerichte aanpak op brandveiligheid naar een risicogestuurde aanpak. In het project ‘De zorg brandveilig’ zijn instrumenten ontwikkeld en is informatie bij elkaar gebracht. Specifiek voor medewerkers is de site “Ik maak de zorg brandveilig” ingericht. Daarnaast organiseert de Zorg Brandveilig bijvoorbeeld regelmatig bijeenkomsten voor bestuurders, veiligheidscoördinatoren/BHV-verantwoordelijken, facilitair- of zorgmanagers.