Het bijspijkeren van digitale vaardigheden, zo doe je dat!

Onze samenleving wordt steeds gedigitaliseerder. Kunt u niet goed meedoen in de digitale wereld? Lees in deze blog tips om uw digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Digitale vaardigheden
Digitale vaardigheden. Illustratie gemaakt door Annet Scholten

Niet mee kunnen doen in de digitale wereld

Stel je voor, je bent zestig jaar en moet voor je werk appen met jongeren. Jij bent toevallig iemand die niet weet hoe dat moet en je schaamt je ervoor. Daarom schrijf je je maar in voor de lange, late diensten waar dit niet hoeft. Terwijl je dit eigenlijk niet meer goed aankan. 

In Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Zeker in de gehandicaptensector is daar veel aandacht voor, want meedoen is niet vanzelfsprekend. Ook in onze vergaande gedigitaliseerde samenleving is dat merkbaar. Er zijn in Nederland 2,5 tot vier miljoen mensen die niet goed kunnen meedoen in de digitale wereld.  

Digitale vaardigheden 

Het is daarom belangrijk dat iedereen ook de digitale vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om mee te kunnen doen. En hier is iets bijzonders aan de hand. Bij die 2,5 tot vier miljoen mensen, horen zowel mensen die in de gehandicaptenzorg werken als mensen die gehandicaptenzorg ontvangen. Dat betekent dat al deze mensen minder toegang hebben tot onderwijs, werk, een sociaal netwerk en gezondheid. Dit lezen we onder andere in de toekomstagenda ‘Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking’.  

Wie regelt het bijspijkeren van digitale vaardigheden? 

Een belangrijk onderdeel van leren, zijn de mensen om je heen. Die kunnen je helpen als iets niet goed lukt. En je kan ook nieuwe dingen van ze leren. Verder is voor iedereen in Nederland geregeld dat je je digitale vaardigheden kan bijspijkeren als je dat zou willen. Bijvoorbeeld via klikentik.nl, digisterker.nl of academievoorzelfstandigheid.nl. En speciaal voor mensen die werken in de zorg is er digivaardigindezorg.nl.  

Wat kun je doen?  

Het is belangrijk voor je gezondheid en je hele leven dat je goede digitale vaardigheden hebt. 

  • Verstop je niet. Sommige mensen schamen zich dat niet alles even goed lukt. Ook als je je schaamt mag je toch om hulp vragen. Soms is het makkelijker dan je denkt.  

  • Signaleer. Zie je dat iemand moeite heeft met een telefoon of computer? Praat erover. Of zorg dat er een digicoach langskomt.  

  • Maak het leuk. Het leven is al serieus genoeg. Leren mag best leuk zijn. Doe het samen en kijk op digivaardig.nl wat je nog meer kan doen om het leuk te maken. Bijvoorbeeld een zelfscan om te kijken wat je al kan of een zelftest om te ontdekken welk digitype jij bent. 

Als je niet zulke goede digitale vaardigheden hebt, is dat lastig. Je kan niet goed meedoen met de rest van de mensen. Maar ook het regelen van je bankzaken, belasting of een afspraak maken in het ziekenhuis of een kaartje kopen voor een festival kan lastig zijn. Dat heeft invloed op de kwaliteit van zorg én leven van zorgmedewerkers en zorgontvangers. En die persoon van zestig, die gunnen we toch de lichte, korte diensten? 

Dit artikel komt uit de derde editie van 2022 van Markant, het tijdschrift van de VGN. Via deze link lees je het hele nummer, waarin je ook leest over de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij Pameijer.

 

Deze pagina is een onderdeel van